fbpx

Brownie z mikrofali możesz przygotować dosłownie w trzy minuty. Lista składników jest krótka, a sposób przygotowania bardzo prosty.

Brownie z mikrofali to zarówno propozycja dla zabieganych, jak i awaryjne ciasto w przypadku niezapowiedzianej wizyty.

Pomimo swej prostoty jest bardzo smaczne i intensywnie czekoladowe. W zależności od przypraw możecie napełnić je dodatkowym aromatem cynamonu, lub wanilii. Ciekawym połączeniem jest też kakao z chili.

Moje brownie z mikrofali jest bez mleka, ale zawiera jajko. Jeśli chcecie przygotować wegańskie brownie, to jajko można zastąpić siemieniem lnianym.

Siemię trzeba zmielić, zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka minut. Pamiętajcie, że wtedy do masy trzeba dodać trochę wody.

brownie z mikrofali bez mleka

W moim przepisie nie ma proszku do pieczenia. Przez to brownie przypomina bardziej tartę, niż normalne ciasto, ale dzięki temu jest zdrowsze.

Jeśli jednak chcecie uzyskać kształt muffinka, to zalecam proszek lub włożenie masy do miski lub kubka o małej średnicy,

Do brownie z mikrofali dodałem otręby pszenne o wysokiej zawartości błonnika, które pozytywnie wpływają na perystaltykę jelit.

Zamiast cukru jest erytrol, dzięki czemu brownie jest mniej kaloryczne i odpowiednie także dla cukrzyków.


Brownie z mikrofali fit

Składniki

  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 3 łyżeczki erytrolu

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy.
  2. W oddzielnej misce roztrzepujemy jajko, a następnie wlewamy do suchych składników.
  3. Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Wstawiamy do mikrofali na 90 sekund (u mnie moc 900 W)

brownie z mikrofali bez mleka i cukru
brownie z mikrofali fit

Jeśli szukasz więcej pomysłów na fit słodycze to z pewnością zainteresują cię przepisy na:

Wegańskie brownie z fasoli fit

Wegańskie ciasto marchewkowe fit

Fit sernik z chudego twarogu

Wegańskie placuszki owsiane z jabłkami i cynamonem

Brownie z mikrofali bez mleka

Czas przygotowania2 minuty
Czas gotowania2 minuty
Rodzaj: Dessert
Porcje: 1 osoba

Składniki

  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 3 łyżeczki erytrolu

Instrukcje

  • Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy.
  • W oddzielnej misce roztrzepujemy jajko, a następnie wlewamy do suchych składników.
  • Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Wstawiamy do mikrofali na 90 sekund (u mnie moc 900 W)
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating