fbpx

Jeśli chcesz odkryć prosty sposób jak ugotować jajko na miękko, to trafiłeś we właściwe miejsce. Jajko na miękko jest jednym z moich ulubionych komponentów śniadania.

Idealne jajko ugotowane na miękko to takie, którego lekko ścięte z zewnątrz żółtko w środku skrywa pełną smaku, gęstą, żółtą masę.

Dlaczego warto jeść jajko ugotowane na miękko?

Jak powszechnie wiadomo jajka są bardzo dobrym źródłem wysokiej jakości białka. Według skorygowanego wskaźnika strawności aminokwasów białek (PDCAAS), który przyjmuje wartości od 0 do 1 białko z jajka ma najwyższą wartość, tj. 1

Jednak jak pokazują badania, najlepiej przyswajalne białko pochodzi z jajka ugotowanego na miękko, czyli poniżej 4 minut. Zbyt długie gotowanie zmniejsza jego wartości odżywcze. W skrajnych przypadkach, gdy jajko jest gotowane ponad 10 minut wartość odżywcza białka spada nawet o 40%

Jak ugotować jajko na miękko


Uwaga: moje podejście do gotowanie jajka na miękko jet nieco inne. Większość przepisów zaleca włożenie jajka na gotującą się wodę. Według mnie nie jest to najlepsza praktyka. Na skutek dużej różnicy temperatur jajko może łatwo pęknąć.

Dlatego ja zawsze wkładam jajka do zimnej wody gotuję je od samego początku, odliczając czas od rozpoczęcia wrzenia wody.

Dodatkowo, zalecam stosowanie silikonowych koszyczków ochronnych, zwłaszcza jeśli gotujesz kilka jajek. Jako podczas gotowania drży, przez co zwiększa się ryzyko, że pęknie na skutek uderzania o ściankę garnka lub o inne jajko.

Jeśli chcesz ugotować jajko na miękko, od momentu wrzenia wody jajko gotuj przez:
jajka S – 3 minuty
jaka M – 3:15 minut
jajka L – 3:30 minut


jak ugotować jajko na miękko
  1. Jako wyjmij z lodówki około 15 minut przed gotowanie, tak aby nabrało temperatury pokojowej.
  2. Włóż jajko do garnka. Ja używam dodatkowo silikonowych koszyczków, które chronią jajko przed pęknięciem w trakcie gotowania. Jeśli nie masz ochraniaczy, to po prostu delikatnie włóż jajko do garnka.
  3. Wlej do garnka taką ilość wody, aby zakryła całe jajko.
  4. Zacznij gotować. Jeśli chcesz ugotować jajko na miękko, to od momentu zagotowania ustaw minutnik na 3 minuty (S), 3:15 (M) lub 3:30 (L)
  5. Po upływie czasu przełóż delikatnie jajka do naczynia z zimną wodą i odczekaj 2 – 3 minuty.
  6. I to wszystko, smacznego!
jak ugotować jajko na miękko
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *