fbpx

Wegańska szarlotka jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Nie musisz mieć miksera, ani blendera. Wystarczy duża miska i łyżka do wymieszania wszystkich składników.

Zamiast cukru użyłem erytrolu, dzięki czemu szarlotka jest mniej kaloryczna i nie powoduje nagłych skoków insuliny. Jeśli nie masz erytrolu możesz użyć zamiennie ksylitolu.

Dzięki siemieniu lnianemu szarlotka jest zwarta pomimo tego, że nie ma w niej jajek. Dodatkowo, siemię jest bardzo dobrym źródłem kwasów omega-3. Co ważne, w tym przepisie nie musisz go mielić, ani moczyć wcześniej w wodzie.

Jak zauważysz na zdjęciach do szarlotki dodałem jabłka nieobrane ze skóry. Warto wiedzieć, że skórka z jabłka jest pełna błonnika oraz folianów. Blisko połowa błonnika w jabłku skoncentrowana jest w skórce.

Dodatkowo, skórka jest źródłem witamin A i C. Nie musisz się obawiać, że skórka zrobi się twarda po upieczeniu.


Wegańska Szarlotka Fit

Składniki

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 350 ml napoju migdałowego
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 łyżeczki erytrolu

Sposób przygotowania

  1. Ustawiamy piekarnik na 200 stopni (góra – dół).
  2. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Suche składniki mieszamy w misce.
  4. Następnie dolewamy oliwę i napój migdałowy dokładnie mieszając.
  5. Do masy dodajemy część jabłek.
  6. Masę wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Na górę masy dodajemy resztę jabłek do dekoracji.
  8. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut.

wegańska szarlotka fit
wegańska szarlotka bezglutenowa

Jeśli szukasz więcej pomysłów na fit słodycze, to z pewnością zainteresują Cię przepisy na:

Wegańskie Ciasto Marchewkowe Fit

Fit sernik z chudego twarogu

Brownie z mikrofali bez mleka

Wegańska Szarlotka Fit

Czas przygotowania10 minuty
Czas gotowania40 minuty
Rodzaj: Dessert

Składniki

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 350 ml napoju migdałowego
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 łyżeczki erytrolu

Instrukcje

  • Ustawiamy piekarnik na 200 stopni (góra – dół).
  • Jabłko obieramy i kroimy w kostkę.
  • Suche składniki mieszamy w misce.
  • Następnie dolewamy oliwę i napój migdałowy dokładnie mieszając.
  • Do masy dodajemy część jabłek.
  • Masę wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na górę masy dodajemy resztę jabłek do dekoracji
  • Wstawiamy do piekarnika na 40 minut.
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating