Wegańska Szarlotka Fit

Wegańska szarlotka jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Nie musisz mieć miksera, ani blendera. Wystarczy duża miska i łyżka do wymieszania wszystkich składników.
Zamiast cukru użyłem erytrolu, dzięki czemu szarlotka jest mniej kaloryczna i nie powoduje nagłych skoków insuliny. Jeśli nie masz erytrolu możesz użyć zamiennie ksylitolu.
Dzięki siemieniu lnianemu szarlotka jest zwarta pomimo tego, że nie ma w niej jajek. Dodatkowo, siemię jest bardzo dobrym źródłem kwasów omega-3. Co ważne, w tym przepisie nie musisz go mielić, ani moczyć wcześniej w wodzie.
Jak zauważysz na zdjęciach do szarlotki dodałem jabłka nieobrane ze skóry. Warto wiedzieć, że skórka z jabłka jest pełna błonnika oraz folianów. Blisko połowa błonnika w jabłku skoncentrowana jest w skórce.
Dodatkowo, skórka jest źródłem witamin A i C. Nie musisz się obawiać, że skórka zrobi się twarda po upieczeniu.
Wegańska Szarlotka Fit
Składniki
- 200 g kaszy jaglanej
- 350 ml napoju migdałowego
- 1 jabłko
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka oliwy
- 4 łyżeczki erytrolu
Sposób przygotowania
- Ustawiamy piekarnik na 200 stopni (góra – dół).
- Jabłko obieramy i kroimy w kostkę.
- Suche składniki mieszamy w misce.
- Następnie dolewamy oliwę i napój migdałowy dokładnie mieszając.
- Do masy dodajemy część jabłek.
- Masę wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na górę masy dodajemy resztę jabłek do dekoracji.
- Wstawiamy do piekarnika na 40 minut.






Jeśli szukasz więcej pomysłów na fit słodycze, to z pewnością zainteresują Cię przepisy na:
Wegańskie Ciasto Marchewkowe Fit
Wegańska Szarlotka Fit
Ingredients
- 200 g kaszy jaglanej
- 350 ml napoju migdałowego
- 1 jabłko
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka oliwy
- 4 łyżeczki erytrolu
Instructions
- Ustawiamy piekarnik na 200 stopni (góra – dół).
- Jabłko obieramy i kroimy w kostkę.
- Suche składniki mieszamy w misce.
- Następnie dolewamy oliwę i napój migdałowy dokładnie mieszając.
- Do masy dodajemy część jabłek.
- Masę wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na górę masy dodajemy resztę jabłek do dekoracji
- Wstawiamy do piekarnika na 40 minut.