Wegańskie Brownie z Fasoli Fit

Wegańskie Brownie z Fasoli Fit

Wegańskie brownie z fasoli fit było jednym z moich pierwszych odkryć, które pokazało mi, że jedzenie słodyczy nie musi oznaczać aplikowania do siebie góry cukru i tłuszczu.

Brownie z czerwonej fasoli może być też dobrym sposobem na zaskoczenie Twoich znajomych, rodziny. Niech spróbują zgadnąć z czego zostało zrobione.

Jeszcze nie zdarzyło mi się, aby ktoś powiedział, że właśnie zjadł czerwoną fasolę.

Wegańskie brownie z fasoli fit jest słodkie, choć nie zawiera ani grama cukru. Jest puszyste i lekko wilgotne. Nie zawiera mąki, ani jajek.

Brownie z czerwonej fasoli możesz także podać swoim dzieciom jako zdrową alternatywę dla normalnych słodyczy. Przy okazji może uda Ci się je przekonać, że jedzenie warzyw nie musi być takie straszne 🙂

Przygotowanie brownie z fasoli jest bardzo łatwe. Nie ma w tym żadnej filozofii o czym zaraz się przekonasz. Na przygotowanie ciasta potrzebujesz nie więcej niż 15 minut i raptem kilka składników.

Wykorzystując fasolę z puszki oszczędzasz mnóstwo czasu na moczeniu i gotowaniu.

wegańskie brownie z czerwonej fasoli fit

Wegańskie brownie z fasoli fit


Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g orzechów włoskich
  • erytrol (opcjonalnie, jeśli nie masz dojrzałych bananów lub lubisz słodsze ciasta)

Sposób przygotowania

  1. Ustaw piekarnik na 180 stopni (grzanie góra – dół).
  2. Zmiel siemię lniane na mąkę i zalej ciepłą wodą. Odstaw na około 10 minut, aż zgęstnieje.
  3. Banany zgnieć widelcem na gęstą masę. Możesz też użyć blendera.
  4. Fasolę z puszki dokładnie wypłucz i zblenduj na gładką masę.
  5. Orzechy pokrój na drobne kawałki.
  6. Wszystkie składniki mieszamy i blendujemy na jednolitą, gładką masę.
  7. Zblendowaną masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wkładamy do piekarnika na 45 minut.
  8. Smacznego!

Brownie z fasoli fit – wartości odżywcze

Wartość podane na 1 kawałek ciasta – 120g

Kaloryczność160 kcal
Białko5,5g
Węglowodany14,2g
Tłuszcze5,9 g
wegańskie brownie z fasoli fit

Jeśli szukasz więcej pomysłów na fit słodycze, to z pewnością zainteresuje Cię również:

Wegańskie Ciasto Marchewkowe Fit

Fit sernik z chudego twarogu

Brownie z mikrofali bez mleka

Jeśli chcesz zapisać przepis lub go wydrukować kliknij w poniższy przycisk “Print Recipe”.

Wegańskie brownie z fasoli fit

Prep Time15 minutes
Cook Time45 minutes
Course: Dessert
Calories: 160kcal

Ingredients

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki kako
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g orzechów włoskich
  • erytrol (opcjonalnie, jeśli nie masz dojrzałych bananów lub lubisz słodsze ciasta)

Instructions

  • Ustaw piekarnik na 180 stopni (grzanie góra – dół).
  • Zmiel siemię lniane na mąkę i zalej ciepłą wodą. Odstaw na około 10 minut, aż zgęstnieje.
  • Banany zgnieć widelcem na gęstą masę. Możesz też użyć blendera.
  • Fasolę z puszki dokładnie wypłucz i zblenduj na gładką masę.
  • Orzechy pokrój na drobne kawałki
  • Wszystkie składniki mieszamy i blendujemy na jednolitą, gładką masę.
  • Zblendowaną masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wkładamy do piekarnika na 45 minut.
  • Smacznego!
Udostępnij


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating