Wegańskie Brownie z Fasoli Fit

Wegańskie brownie z fasoli fit było jednym z moich pierwszych odkryć, które pokazało mi, że jedzenie słodyczy nie musi oznaczać aplikowania do siebie góry cukru i tłuszczu.
Brownie z czerwonej fasoli może być też dobrym sposobem na zaskoczenie Twoich znajomych, rodziny. Niech spróbują zgadnąć z czego zostało zrobione.
Jeszcze nie zdarzyło mi się, aby ktoś powiedział, że właśnie zjadł czerwoną fasolę.
Wegańskie brownie z fasoli fit jest słodkie, choć nie zawiera ani grama cukru. Jest puszyste i lekko wilgotne. Nie zawiera mąki, ani jajek.
Brownie z czerwonej fasoli możesz także podać swoim dzieciom jako zdrową alternatywę dla normalnych słodyczy. Przy okazji może uda Ci się je przekonać, że jedzenie warzyw nie musi być takie straszne 🙂
Przygotowanie brownie z fasoli jest bardzo łatwe. Nie ma w tym żadnej filozofii o czym zaraz się przekonasz. Na przygotowanie ciasta potrzebujesz nie więcej niż 15 minut i raptem kilka składników.
Wykorzystując fasolę z puszki oszczędzasz mnóstwo czasu na moczeniu i gotowaniu.



Wegańskie brownie z fasoli fit
Składniki:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g orzechów włoskich
- erytrol (opcjonalnie, jeśli nie masz dojrzałych bananów lub lubisz słodsze ciasta)
Sposób przygotowania
- Ustaw piekarnik na 180 stopni (grzanie góra – dół).
- Zmiel siemię lniane na mąkę i zalej ciepłą wodą. Odstaw na około 10 minut, aż zgęstnieje.
- Banany zgnieć widelcem na gęstą masę. Możesz też użyć blendera.
- Fasolę z puszki dokładnie wypłucz i zblenduj na gładką masę.
- Orzechy pokrój na drobne kawałki.
- Wszystkie składniki mieszamy i blendujemy na jednolitą, gładką masę.
- Zblendowaną masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wkładamy do piekarnika na 45 minut.
- Smacznego!
Brownie z fasoli fit – wartości odżywcze
Wartość podane na 1 kawałek ciasta – 120g
Kaloryczność | 160 kcal |
Białko | 5,5g |
Węglowodany | 14,2g |
Tłuszcze | 5,9 g |



Jeśli szukasz więcej pomysłów na fit słodycze, to z pewnością zainteresuje Cię również:
Wegańskie Ciasto Marchewkowe Fit
Jeśli chcesz zapisać przepis lub go wydrukować kliknij w poniższy przycisk “Print Recipe”.
Wegańskie brownie z fasoli fit
Ingredients
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki kako
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g orzechów włoskich
- erytrol (opcjonalnie, jeśli nie masz dojrzałych bananów lub lubisz słodsze ciasta)
Instructions
- Ustaw piekarnik na 180 stopni (grzanie góra – dół).
- Zmiel siemię lniane na mąkę i zalej ciepłą wodą. Odstaw na około 10 minut, aż zgęstnieje.
- Banany zgnieć widelcem na gęstą masę. Możesz też użyć blendera.
- Fasolę z puszki dokładnie wypłucz i zblenduj na gładką masę.
- Orzechy pokrój na drobne kawałki
- Wszystkie składniki mieszamy i blendujemy na jednolitą, gładką masę.
- Zblendowaną masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wkładamy do piekarnika na 45 minut.
- Smacznego!