Go Back

Keto Chleb Z Twarogiem

Prep Time10 mins
Cook Time40 mins
Course: Breakfast
Servings: 12 porcji
Calories: 102kcal

Ingredients

  • 1,25 szklanki mąki migdałowej
  • 1 łyżka erytrolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 100 g tłustego twarogu w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki niesolonego masła w temperaturze pokojowej

Instructions

  • Nagrzej piekarnik do 220 stopni i przygotuj dwie miski.
  • W pierwszej misce wymieszaj mąkę migdałową, proszek do pieczenia.
  • W drugiej misce mikserem elektrycznym zblenduj masło z łyżką erytrolu, aż masa będzie lekka, puszysta i dobrze się rozprowadza.
  • Następnie dodaj twaróg i dobrze wymieszaj.
  • Dodawaj jajka pojedynczo, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
  • Na koniec dodaj suche składniki: mąkę migdałową, proszek do pieczenia, sól i dobrze wymieszaj, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję
  • Przełóż ciasto do natłuszczonej formy i włóż do piekarnika na 30 – 40 minut. Po 30 minutach najlepiej zrobić test suchego patyczka.
  • Po upieczeniu pozostaw keto chleb na około 10 minut, a następnie wyjmij go z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Keto chleb z twarogiem możesz przechowywać w lodówce do 7 dni lub zamrożony przez 30 dni.