Go Back

Keto Sushi z Kalafiora

Prep Time30 mins
Course: Main Course
Servings: 4 porcje
Calories: 276kcal

Ingredients

  • 1 średni kalafior
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 150 g łososia wędzonego na zimno
  • 1 zielony ogórek
  • 4 arkusze nori
  • 150 g serka śmietankowego

Instructions

  • Zblenduj kalafiora w robocie kuchennym na konsystencję ryżu.
  • Ryż z kalafiora upraż na suchej patelni aż zrobi się miękki.
  • Przełóż ryż do miski i wymieszaj z sosem sojowym oraz serkiem.
  • Łososia i ogórka pokrój w paski.
  • Na matę bambusową połóż folię spożywczą. Następnie rozłóż na macie arkusz nori.
  • Rozłóż na nori cienką warstwę ryżu pozostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni od góry.
  • Rozłóż składniki nadzienia około 2 cm od dolnej krawędzi.
  • Za pomocą maty zroluj ciasno arkusz i pokrój na kilka kawałków.