Go Back

Keto Gołąbki z Kalafiorem

Prep Time25 mins
Cook Time45 mins
Course: Main Course
Servings: 6 porcji
Calories: 321kcal

Ingredients

  • główka kapusty
  • 400 g mielonej piersi z indyka
  • 1 jajko
  • 1 pokrojony w kostkę pomidor bez skóry
  • 160 g ryżu z kalafiora
  • 1 łyżka bazylii i oregano
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 400 ml passaty pomidorowej

Instructions

  • Liście kapusty oddzielić od twardej łodygi i obgotować w lekko osolonej wodzie przez 15 minut.
  • Kalafior zmielić w robocie na konsystencję ryżu i uprażyć na suchej patelni aż zrobi się miękki.
  • Mięso obrać z błon i żył, a następnie zmielić na drobnych oczkach.
  • W dużej misce wymieszać mięso z ryżem i dodać 200ml passaty, jajko oraz wszystkie przyprawy.
  • Na każdy liść nałożyć porcję nadzienia i zwinąć w rulon.
  • Gołąbki włożyć do naczynia żaroodpornego. Naczynie wysmaruj masłem lub wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty.
  • Polej gołąbki resztką passaty.
  • Włóż gołąbki do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piecz przez 40 minut.