Go Back

Keto Pizza z Pieczarkami i Pesto

Prep Time15 mins
Cook Time20 mins
Course: Main Course
Servings: 2 porcje
Calories: 1100kcal

Ingredients

Ciasto

  • 2 jajka
  • 120 ml majonezu
  • 85 g mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 0,5 łyżeczki soli

Góra

  • 60 g pieczarek
  • 1 łyżka pesto
  • 2 łyżki oliwy
  • 120 g kremowego serka
  • 85 g sera mozzarella
  • sól i pieprz

Instructions

  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (góra-dół).
  • Wymieszaj jajka i majonez. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Odstaw na 5 minut.
  • Za pomocą lekko naoliwionego wałka do ciasta lub szpatułki rozprowadź ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nie powinno być grubsze niż 1 cm.
  • Piecz 10 minut. Skórka powinna być jasno złotobrązowa. Następnie wyjmij z piekarnika i zostaw na kilka minut. Po wystygnięciu zdejmij ciasto z papieru do pieczenia.
  • Pieczarki pokrój w cienkie plasterki i wymieszaj z pesto. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.
  • Rozłóż warstwę serka na spodzie. Na wierzch wyłóż ser i mieszankę grzybów i pesto.
  • Ułóż pizzę z powrotem na blasze do pieczenia (z papierem do pieczenia), włóż do piekarnika i piecz przez 5-10 minut lub do momentu, gdy ser się rozpuści.