Go Back
keto babka cytrynowa
Print Recipe
5 from 1 vote

Keto Babka Cytrynowa

Prep Time5 mins
Cook Time1 hr
Course: Dessert
Calories: 174kcal

Ingredients

  • 240 g mąki migdałowej
  • 30 g mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 120 ml oleju kokosowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 120 ml soku z cytryny
  • 3 łyżki erytrolu

Instructions

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszaj jajka, erytrol, rozpuszczony olej kokosowy i sok z cytryny. Wszystkie składniki muszą mieć mniej więcej taką samą temperaturę, jak temperatura pokojowa, zwłaszcza jajka i sok z cytryny.
  • W drugiej dużej misce wymieszaj mąkę migdałową, mąkę kokosową i proszek do pieczenia.
  • Połącz płynne składniki z suchymi. Wszystko dokładnie wymieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Przełóż ciasto do formy.
  • Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Następnie przykryj formę folią aluminiową i zmniejsz temperaturę do 160 stopni. Kontynuuj pieczenia przez kolejne 50 – 55 minut. Przed wyjęciem wykonaj test suchego patyczka.