Cofnij

Wegańskie Kotlety z Soczewicy i Komosy Ryżowej

Czas przygotowania15 minuty
Czas gotowania10 minuty
Rodzaj: Main Course

Składniki

  • 100 g komosy ryżowej (waga przed ugotowaniem)
  • 1 puszka soczewicy
  • 4 łyżki łajwaru
  • 2 łyżki siemienia lnianego

Instrukcje

  • Siemię lniane zmiel na mąkę. Najlepiej w młynku do kawy. Następnie zalej ciepłą wodą i odstaw na około 10 minut.
  • Komosę ryżową ugotuj w stosunku 2:1 (2 porcje wody na jedną porcję komosy). Nie zalewaj jej wrzącą wodą, tylko zimną i postaw na palnik. Gotuj około 12 – 15 minut.
  • Soczewicę dokładnie wypłucz i zblenduj na gładką masę.
  • Do soczewicy dodaj siemię, ajwar i ugotowaną komosę. Dokładnie wymieszaj. Musisz uzyskać jednolitą masę. Gdyby była zbyt sucha możesz dolać trochę wody.
  • Uformuj małe kotleciki i smaż na odkrytej patelni po około 5 minut z każdej strony. Jeśli nie masz patelni z nieprzywierającą powłoką, to nasmaruj są olejem rzepakowym.