Kaszotto Warzywne z Kaszy Gryczanej

Moje kaszotto warzywne z kaszy gryczanej jest świetnym pomysłem na szybki, smaczny i zdrowy obiad. Chociaż jest to danie wegańskie, to jestem przekonany, że znajdzie ono także wielu zwolenników wśród mięsożerców.
Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie posiłki bez mięsa, to nic nie stoi na przeszkodzie aby wkomponować je do dania.
Kaszotto z kaszy gryczanej z warzywami jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Jego sporządzenie zajmuje około 20 minut. Dodatek papryczki chilli spowoduje, że nabierze ono bardzo wyrazistego smaku.
Wskazówka
Kaszę gryczaną zacznijcie gotować równolegle z przygotowywaniem pozostałych składników. Dzięki temu skrócicie czas przygotowywania waszego kaszotto.
Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną



Kasza gryczana jest doskonałym źródłem węglowodanów złożonych oraz białek. Zawiera ona min. lizynę, czyli jeden z aminokwasów egzogennych niezbędnych do budowy mięśni.
Warto dodać, że kasza gryczana jest pozbawiona glutenu. W związku z tym bez obaw mogą po nią sięgać osoby chore na celiakię czy nietolerujące glutenu.
Kasza gryczana to także świetne źródło błonnika, który perystaltykę jelit, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową.
Kasza gryczana jest idealną propozycję dla osób chorych na cukrzycę. Jej indeks glikemiczny wynosi 54.
Kaszotto warzywne z kaszy gryczanej
Składniki
- 2 czerwone papryki
- puszka kukurydzy bez dodatku cukru
- puszka czerwonej fasoli
- 200g kaszy gryczanej
- butelka passaty pomidorowej (może być kartonik przecieru pomidorowego)
- 2 średniej wielkości papryczki chili
- pieprz, słodka papryka
Sposób przygotowania
- Kaszę gryczaną gotujemy w wodzie z dodatkiem passaty. Dzięki temu kasza wchłonie passatę nabierająć ciekiewego koloru i smaku.
- Fasolę i kukurydzę wysypujemy na sitko i dokładnie płuczemy.
- Paprykę kroimy w średniej wielkości kostkę. Chili kroimy w paski (nie usuwamy ziarenek).
- Na patelnię wylewamy passatę i dodajemy paprykę. Nie potrzebujemy żadnego tłuszczu. Dusimy pod przykryciem. Po kilku minutach kiedy papryka zmięknie dodajemy resztę składników i doprawiamy do smaku pieprzem i słodką papryką.
- Całość dusimy przez ok. 10 minut delikatnie mieszając. Jeśli chcecie zredukować passatę, to na ostatnie 2-3 minuty zdejmijcie pokrywę.



Jeśli chcesz zapisać przepis lub go wydrukować kliknij w poniższy przycisk „Print Recipe”.
Kaszotto Warzywne z Kaszy Gryczanej
Ingredients
- 2 czerwone papryki
- 1 puszka kukurydzy bez dodatku cukru
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 200 g kaszy gryczanej
- 1 butelka passaty pomidorowej może być kartonik przecieru pomidorowego
- 2 średniej wielkości papryczki chili
- pieprz, słodka papryka
Instructions
- Kaszę gryczaną gotujemy w wodzie z dodatkiem passaty. Dzięki temu kasza wchłonie passatę nabierająć ciekiewego koloru i smaku
- Fasolę i kukurydzę wysypujemy na sitko i dokładnie płuczemy.
- Paprykę kroimy w średniej wielkości kostkę. Chili kroimy w paski (nie usuwamy ziarenek)
- Na patelnię wylewamy passatę i dodajemy paprykę. Nie potrzebujemy żadnego tłuszczu. Dusimy pod przykryciem. Po kilku minutach kiedy papryka zmięknie dodajemy resztę składników i doprawiamy do smaku pieprzem i słodką papryką.
- Całość dusimy przez ok. 10 minut delikatnie mieszając. Jeśli chcecie zredukować passatę, to na ostatnie 2-3 minuty zdejmijcie pokrywę.