fbpx

Kaszotto Warzywne z Kaszy Gryczanej

Kaszotto Warzywne z Kaszy Gryczanej

Moje kaszotto warzywne z kaszy gryczanej jest świetnym pomysłem na szybki, smaczny i zdrowy obiad. Chociaż jest to danie wegańskie, to jestem przekonany, że znajdzie ono także wielu zwolenników wśród mięsożerców.

Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie posiłki bez mięsa, to nic nie stoi na przeszkodzie aby wkomponować je do dania.

Kaszotto z kaszy gryczanej z warzywami jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Jego sporządzenie zajmuje około 20 minut. Dodatek papryczki chilli spowoduje, że nabierze ono bardzo wyrazistego smaku.

Wskazówka
Kaszę gryczaną zacznijcie gotować równolegle z przygotowywaniem pozostałych składników. Dzięki temu skrócicie czas przygotowywania waszego kaszotto.

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną

kaszotto gryczane z warzywami

Kasza gryczana jest doskonałym źródłem węglowodanów złożonych oraz białek. Zawiera ona min. lizynę, czyli jeden z aminokwasów egzogennych niezbędnych do budowy mięśni.

Warto dodać, że kasza gryczana jest pozbawiona glutenu. W związku z tym bez obaw mogą po nią sięgać osoby chore na celiakię czy nietolerujące glutenu.

Kasza gryczana to także świetne źródło błonnika, który perystaltykę jelit, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową.

Kasza gryczana jest idealną propozycję dla osób chorych na cukrzycę. Jej indeks glikemiczny wynosi 54.

Kaszotto warzywne z kaszy gryczanej


Składniki

  • 2 czerwone papryki
  • puszka kukurydzy bez dodatku cukru
  • puszka czerwonej fasoli
  • 200g kaszy gryczanej
  • butelka passaty pomidorowej (może być kartonik przecieru pomidorowego)
  • 2 średniej wielkości papryczki chili
  • pieprz, słodka papryka

Sposób przygotowania

  1. Kaszę gryczaną gotujemy w wodzie z dodatkiem passaty. Dzięki temu kasza wchłonie passatę nabierająć ciekiewego koloru i smaku.
  2. Fasolę i kukurydzę wysypujemy na sitko i dokładnie płuczemy.
  3. Paprykę kroimy w średniej wielkości kostkę. Chili kroimy w paski (nie usuwamy ziarenek).
  4. Na patelnię wylewamy passatę i dodajemy paprykę. Nie potrzebujemy żadnego tłuszczu. Dusimy pod przykryciem. Po kilku minutach kiedy papryka zmięknie dodajemy resztę składników i doprawiamy do smaku pieprzem i słodką papryką.
  5. Całość dusimy przez ok. 10 minut delikatnie mieszając. Jeśli chcecie zredukować passatę, to na ostatnie 2-3 minuty zdejmijcie pokrywę.

kaszotto warzywne z kaszy gryczanej

Jeśli chcesz zapisać przepis lub go wydrukować kliknij w poniższy przycisk „Print Recipe”.

Kaszotto Warzywne z Kaszy Gryczanej

Prep Time5 mins
Cook Time15 mins
Course: Main Course
Servings: -4 osoby

Ingredients

  • 2 czerwone papryki
  • 1 puszka kukurydzy bez dodatku cukru
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1 butelka passaty pomidorowej może być kartonik przecieru pomidorowego
  • 2 średniej wielkości papryczki chili
  • pieprz, słodka papryka

Instructions

  • Kaszę gryczaną gotujemy w wodzie z dodatkiem passaty. Dzięki temu kasza wchłonie passatę nabierająć ciekiewego koloru i smaku
  • Fasolę i kukurydzę wysypujemy na sitko i dokładnie płuczemy.
  • Paprykę kroimy w średniej wielkości kostkę. Chili kroimy w paski (nie usuwamy ziarenek)
  • Na patelnię wylewamy passatę i dodajemy paprykę. Nie potrzebujemy żadnego tłuszczu. Dusimy pod przykryciem. Po kilku minutach kiedy papryka zmięknie dodajemy resztę składników i doprawiamy do smaku pieprzem i słodką papryką.
  • Całość dusimy przez ok. 10 minut delikatnie mieszając. Jeśli chcecie zredukować passatę, to na ostatnie 2-3 minuty zdejmijcie pokrywę.
Udostępnij


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




kaszotto warzywne z kaszy gryczanej



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating