fbpx

Keto chleb z mąki kokosowej to idealne rozwiązanie dla osób, które nie potrafią obyć się bez pieczywa, a jednocześnie nie tolerują glutenu lub są na diecie ketogenicznej.

Chlebek najlepiej smakuje na świeżo po upieczeniu, ale z powodzeniem możesz zjeść go później na zimno lub przygrzać w tosterze.

Pamiętaj, aby po upieczeniu wyjąć keto chleb z formy i pozostawić do wysuszenia. W przeciwnym razie chleb będzie mokry.

Chlebek z mąki kokosowej ma tylko 2 g węglowodanów w porcji i jest bezglutenowy. Dzięki temu jest idealny zarówno dla osób na diecie bezglutenowej, jak i LCHF.

keto jadłospis

Chlebek keto z tego przepisu ma dość neutralny smak, dlatego z powodzeniem możesz dodać do niego mieszankę swoich ulubionych przypraw dla urozmaicenia smaku.

Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby dodać orzechy lub nasiona.

keto chleb

Keto chleb z mąki kokosowej

Składniki

  • 6 jajek
  • 125 ml roztopionego oleju kokosowego
  • 60 g mąki kokosowej
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
  • 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni.
  2. Dokładnie wymieszaj jajka z olejem kokosowym.
  3. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj aż do uzyskania płynnej masy,
  4. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem wlej ciasto.
  5. Włóż do piekarnika na około 45 minut. Przed wyjęciem keto chleba wykonaj tzw. test suchego patyczka.

keto chleb z mąki kokosowej

W poniższej tabeli znajdziesz procentowy rozkład makroskładników na porcję. Z przepisu uzyskasz 12 porcji.

MarkoskładnikUdział
Białko12%
Tłuszcz86%
Węglowodany2%

Jeśli szukasz więcej pomysłów na keto chleb, to z pewnością zainteresuje Cię przepis na:
Keto chleb bezglutenowy
Keto Bułki Bez Jajek i Nabiału

Jak długo można przechowywać keto chleb?

Podobnie jak w przypadku innych chlebów keto, także ten powinien utrzymać świeżość przez 3 – 4 dni. Pod warunkiem jednak, że będzie przechowywany w lodówce.

Chleb możesz bez problemu zamrozić. Jeśli przed mrożeniem pokroisz go, to pamiętaj, aby przełożyć każdą kromkę papierem lub zawinąć w folię spożywczą.

Keto chleb z mąki kokosowej

Czas przygotowania10 minuty
Czas gotowania45 minuty
Rodzaj: Dessert
Porcje: 12 porcji

Składniki

  • 6 jajek
  • 125 ml roztopionego oleju kokosowego
  • 60 g mąki kokosowej
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
  • 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Instrukcje

  • Nagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni.
  • Dokładnie wymieszaj jajka z olejem kokosowym.
  • Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj aż do uzyskania płynnej masy,
  • Do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem wlej ciasto.
  • Włóż do piekarnika na około 45 minut. Przed wyjęciem keto chleba wykonaj tzw. test suchego patyczka.
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating