Keto chleb z mąki kokosowej to idealne rozwiązanie dla osób, które nie potrafią obyć się bez pieczywa, a jednocześnie nie tolerują glutenu lub są na diecie ketogenicznej.
Chlebek najlepiej smakuje na świeżo po upieczeniu, ale z powodzeniem możesz zjeść go później na zimno lub przygrzać w tosterze.
Pamiętaj, aby po upieczeniu wyjąć keto chleb z formy i pozostawić do wysuszenia. W przeciwnym razie chleb będzie mokry.
Chlebek z mąki kokosowej ma tylko 2 g węglowodanów w porcji i jest bezglutenowy. Dzięki temu jest idealny zarówno dla osób na diecie bezglutenowej, jak i LCHF.
Chlebek keto z tego przepisu ma dość neutralny smak, dlatego z powodzeniem możesz dodać do niego mieszankę swoich ulubionych przypraw dla urozmaicenia smaku.
Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby dodać orzechy lub nasiona.
Keto chleb z mąki kokosowej
Składniki
- 6 jajek
- 125 ml roztopionego oleju kokosowego
- 60 g mąki kokosowej
- 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
- 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- Nagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni.
- Dokładnie wymieszaj jajka z olejem kokosowym.
- Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj aż do uzyskania płynnej masy,
- Do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem wlej ciasto.
- Włóż do piekarnika na około 45 minut. Przed wyjęciem keto chleba wykonaj tzw. test suchego patyczka.
W poniższej tabeli znajdziesz procentowy rozkład makroskładników na porcję. Z przepisu uzyskasz 12 porcji.
Markoskładnik | Udział |
---|---|
Białko | 12% |
Tłuszcz | 86% |
Węglowodany | 2% |
Jeśli szukasz więcej pomysłów na keto chleb, to z pewnością zainteresuje Cię przepis na:
Keto chleb bezglutenowy
Keto Bułki Bez Jajek i Nabiału
Jak długo można przechowywać keto chleb?
Podobnie jak w przypadku innych chlebów keto, także ten powinien utrzymać świeżość przez 3 – 4 dni. Pod warunkiem jednak, że będzie przechowywany w lodówce.
Chleb możesz bez problemu zamrozić. Jeśli przed mrożeniem pokroisz go, to pamiętaj, aby przełożyć każdą kromkę papierem lub zawinąć w folię spożywczą.
Keto chleb z mąki kokosowej
Składniki
- 6 jajek
- 125 ml roztopionego oleju kokosowego
- 60 g mąki kokosowej
- 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
- 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Instrukcje
- Nagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni.
- Dokładnie wymieszaj jajka z olejem kokosowym.
- Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj aż do uzyskania płynnej masy,
- Do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem wlej ciasto.
- Włóż do piekarnika na około 45 minut. Przed wyjęciem keto chleba wykonaj tzw. test suchego patyczka.