Keto Krakersy z Ziarnami

Keto Krakersy z Ziarnami

Keto krakersy z ziarnami to doskonała alternatywa dla sklepowych przekąsek. Są nie tylko bardzo smaczne, ale także o wiele zdrowsze. Nie zawierają żadnych konserwantów, czy wzmacniaczy smaków.

Keto krakersy z ziarnami sprawdzą się idealnie jako przekąska między posiłkami, a także na imprezach, grillach, czy po prostu podczas oglądania meczu lub filmu.

Najlepsze w nich jest to, że można je przyrządzić w wielu wariantach smakowych. Możesz dodać do nich ulubione zioła, mieszankę papryk lub jedynie posolić.

A jeśli szukasz więcej sprawdzonych przepisów na keto pieczywo, to koniecznie sprawdź mój ebook w którym zebrałem 15 najlepszych przepisów na keto chleb.

keto chleb

Keto Krakersy z Ziarnami

Składniki

  • 40g mąki migdałowej
  • 45g nasion słonecznika
  • 45g pestek dyni
  • 55g nasion chia
  • 50g nasion sezamu
  • 1 łyżka soli
  • 60ml oliwy
  • 240ml gorącej wody

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 150 stopni (góra-dół).
  2. Wymieszaj suche składniki. Następnie dolej olej i wodę. Dokładnie wymieszaj aż do momentu uzyskania żelowej konsystencji.
  3. Wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Na górę ciasta połóż arkusz papieru do pieczenia.
  5. Rozwałkuj ciasto tak, aby zajmowało całą powierzchnię blachy.
  6. Zdejmij górny arkusz i włóż do nagrzanego piekarnika na 45 minut.
  7. Wyłącz piekarnik i pozostaw krakersy do wyschnięcia w piekarniku. Po wyschnięciu i ostygnięciu pokrój na kawałki i posmaruj masłem.

Z przedstawionej ilości składników wychodzi około 30 krakersów. Jeden krakers to 60 kcal. W tabeli poniżej znajdziesz rozkład makroskładników przypadających na jeden kawałek.

keto krakersy z ziarnami
MakroskładnikIlość
Tłuszcz6g
Białko2g
Węglowodany1g

Keto Krakersy – FAQ

Jak przechowywać keto krakersy?

Chcąc zachować chrupkość tych krakersów, należy je przechowywać w hermetycznym pojemniku. Upewnij się również, że są w pełni wysuszone i wychłodzone przed włożeniem do pojemnika.

Mam uczulenie na orzechy, czy mogę pominąć mąkę?

Tak, mąka migdałowa działa jako spoiwo. Jeśli masz uczulenie na orzechu to możesz ją zamienić np. zmielonym siemieniem lnianym.

Jeśli szukasz więcej przepisów na keto pieczywo bez orzechów, to zachęcam do spróbowania błyskawicznego keto chleba z mikrofali.

Czy mogę zmienić proporcję składników?

Jasne, że tak. To jak będą ostatecznie wyglądały Twoje keto krakersy zależy wyłącznie od ciebie. Jeśli chcesz dodać więcej nasion słonecznika zamiast pestek dyni, to nic nie stoi temu na przeszkodzie.

Eksperymentuj, baw się tym przepisem. A na koniec daj znać w komentarzu jak wyszło 🙂

Keto Krakersy z Ziarnami

Prep Time5 mins
Cook Time45 mins
Course: Snack
Servings: 30 krakersów
Calories: 60kcal

Ingredients

  • 40 g mąki migdałowej
  • 45 g nasion słonecznika
  • 45 g pestek dyni
  • 55 g nasion chia
  • 50 g nasion sezamu
  • 1 łyżka soli
  • 60 ml oliwy
  • 240 ml gorącej wody

Instructions

  • Nagrzej piekarnik do temperatury 150 stopni (góra-dół).
  • Wymieszaj suche składniki. Następnie dolej olej i wodę. Dokładnie wymieszaj aż do momentu uzyskania żelowej konsystencji.
  • Wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na górę ciasta połóż arkusz papieru do pieczenia.
  • Rozwałkuj ciasto tak, aby zajmowało całą powierzchnię blachy.
  • Zdejmij górny arkusz i włóż do nagrzanego piekarnika na 45 minut.
  • Wyłącz piekarnik i pozostaw krakersy do wyschnięcia w piekarniku. Po wyschnięciu i ostygnięciu pokrój na kawałki i posmaruj masłem.
Udostępnij


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating