fbpx

Keto lody to świetna alternatywa zarówno dla osób na diecie ketogenicznej, jak i dla wszystkich którzy chcą ograniczyć ilość spożywanego cukru.

Keto lody są równie pyszne jak standardowe, nie mają dodatku cukru, a do tego są bardzo proste w przygotowaniu.

Co ważne, aby wykonać keto lody nie jest potrzebna maszyna do lodów. Możesz użyć zarówno słoika Mason, pojemnika nadającego się do zamrażania, czy w foremki na lody.

W tym artykule pokażę Ci 5 pysznych i prostych przepisów na keto lody o smaku waniliowym, truskawkowym, cytrynowym, borówkowym i ciasteczkowym.

keto jadłospis

Keto lody waniliowe

keto lody waniliowe

Składniki (na 1 porcję)

  • 1 jajko
  • 175 ml kremowej śmietany
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka erytrolu/ksylitolu

Sposób przygotowania

  1. Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka aż będą gładkie i puszyste.
  2. W rondelku połącz śmietankę z wanilią i erytrolem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aż krem ​​lekko zgęstnieje.
  3. Zmniejsz ogień i wlej ubite żółtka do gorącej śmietany. Dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
  4. Pozostaw krem do wystygnięcia.
  5. Ubij białka na sztywną pianę i wyłóż na krem.
  6. Włóż lody do słoika Mason lub pojemnika i włóż do zamrażarki.

Poniżej znajdziesz procentowy rozkład makroskładników na porcję. Jedna porcja to około 687 kcal.

MakroskładnikUdział
Białko7%
Tłuszcze89%
Węglowodany4%

Lody keto ciasteczkowe

keto lody ciasteczkowe

Składniki (na 1 porcję)

Lody

  • 100 ml kremowej śmietany
  • 60 ml napoju migdałowego
  • 1 żółtko
  • 3 łyżeczki erytrolu/ksylitolu
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Ciasto

  • 20 g mąki migdałowej
  • 0,5 łyżeczki masła
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki erytrolu/ksylitolu
  • 0,5 łyżki posiekanej czekolady bez cukru

Sposób przygotowania

Lody

  1. W rondlu podgrzej śmietanę i mleko migdałowe na małym ogniu, mieszając trzepaczką. Dodaj żółtka i ubij na pianę.
  2. Kontynuuj ubijanie na małym ogniu do momentu, aż uzyskasz gęstą konsystencję.
  3. Dodaj ekstrakt waniliowy i erytrol. Mieszaj do rozpuszczenia.
  4. Zdejmij rondel z ognia. Lody przełóż do pojemnika i włóż do lodówki.

Ciasto

  1. Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj aż do uzyskania konsystencji ciasta.
  2. Ciasto pokrusz na małe kawałki.

Na koniec przełóż wystudzone lody do pucharków i posyp kawałkami ciasta. Poniżej znajdziesz procentowy rozkład makroskładników na porcję. Jedna porcja to około 584 kcal.

MakroskładnikUdział
Białko9%
Tłuszcze86%
Węglowodany5%

Lody keto czekoladowe

keto lody czekoladowe

Składniki (na 1 porcję)

  • 75 ml śmietany kremówki
  • 1 jajko
  • 10 g kakao
  • 10 g erytrolu/ksylitolu

Sposób przygotowania

  1. Zagotuj kakao ze śmietaną. Co jakiś czas mieszaj, aby nie przypalić kakao.
  2. W oddzielnej misce dokładnie wymieszaj jajko z erytrolem.
  3. Miskę z jajkami i erytrolem umieść na garnku z wodą.
  4. Doprowadź wodę w garnku do wrzania. Następnie wlej ostrożnie do miski zagotowaną wcześniej śmietanę z kakao.
  5. Po przelaniu gotuj około 5 – 7 minut cały czas mieszając.
  6. Pozostaw masę do wystygnięcia. Następnie włóż do zamrażarki na 3 godziny. Mieszaj co około pół godziny.

Poniżej znajdziesz procentowy rozkład makroskładników na porcję. Jedna porcja to około 426 kcal.

MakroskładnikUdział
Białko5%
Tłuszcze87%
Węglowodany8%

Lody keto z borówką amerykańską

keto lody borówkowe

Składniki (na 1 porcję)

  • 40 ml kremowej śmietany
  • 1 żółtko
  • 0,5 łyżeczki erytrolu/ksylitolu
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 40 g mascarpone
  • 30 g borówek amerykańskich

Sposób przygotowania

  1. Ubij dokładnie śmietanę.
  2. W osobnej misce ubij żółto, erytrol, wanilię i kardamon na puszystą masę. Następnie dodaj mascarpone oraz śmietanę.
  3. Do masy dodaj borówki i przelej wszystko do pojemnika. Następnie włóż do zamrażarki na ok. 1,5 godziny. W ciągu pierwszych 30 minut przemieszaj dwa razy w 15 minutowym odstępie.

Poniżej znajdziesz procentowy rozkład makroskładników na porcję. Jedna porcja to około 317 kcal.

MakroskładnikUdział
Białko6%
Tłuszcze87%
Węglowodany7%

Lody keto cytrynowe

keto lody cytrynowe

Składniki (na 1 porcję)

  • 1/4 cytryny
  • 1 jajko
  • 10 g erytrolu/ksylitolu
  • 75 ml kremowej śmietany

Sposób przygotowania

  1. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok.
  2. Oddziel białko od żółtka. Białka ubij na sztywną pianę. W innej misce ubij żółtko i erytrol, aż będą lekkie i puszyste. Dodaj sok z cytryny, następnie ostrożnie wymieszaj z ubitymi białkami.
  3. Ubij śmietanę i wyłóż na masę jajeczną.
  4. Przełóż masę do pojemnika i włóż na 2 godziny do zamrażarki. Mieszaj przy pomocy łopatki co około 30 minut.

Poniżej znajdziesz procentowy rozkład makroskładników na porcję. Jedna porcja to około 269 kcal.

MakroskładnikUdział
Białko7%
Tłuszcze89%
Węglowodany4%
Udostępnij

Dołącz do rozmowy

4 komentarze

    1. Dokładnie ubite żółtka trzeba dodawać stopniowo do zagotowanej masy i cały czas mieszać. Powinna powstać jednolita konsystencja, którą następnie trzeba zagotować. Kwiestia wprawy. Jak po prostu wlejesz żółtka i zostawisz, to wtedy się zetną i nie połączą z resztą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *