Keto lody to świetna alternatywa zarówno dla osób na diecie ketogenicznej, jak i dla wszystkich którzy chcą ograniczyć ilość spożywanego cukru.
Keto lody są równie pyszne jak standardowe, nie mają dodatku cukru, a do tego są bardzo proste w przygotowaniu.
Co ważne, aby wykonać keto lody nie jest potrzebna maszyna do lodów. Możesz użyć zarówno słoika Mason, pojemnika nadającego się do zamrażania, czy w foremki na lody.
W tym artykule pokażę Ci 5 pysznych i prostych przepisów na keto lody o smaku waniliowym, truskawkowym, cytrynowym, borówkowym i ciasteczkowym.
Spis treści
Keto lody waniliowe
Składniki (na 1 porcję)
- 1 jajko
- 175 ml kremowej śmietany
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka erytrolu/ksylitolu
Sposób przygotowania
- Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka aż będą gładkie i puszyste.
- W rondelku połącz śmietankę z wanilią i erytrolem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aż krem lekko zgęstnieje.
- Zmniejsz ogień i wlej ubite żółtka do gorącej śmietany. Dobrze wymieszaj i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Pozostaw krem do wystygnięcia.
- Ubij białka na sztywną pianę i wyłóż na krem.
- Włóż lody do słoika Mason lub pojemnika i włóż do zamrażarki.
Poniżej znajdziesz procentowy rozkład makroskładników na porcję. Jedna porcja to około 687 kcal.
Makroskładnik | Udział |
---|---|
Białko | 7% |
Tłuszcze | 89% |
Węglowodany | 4% |
Lody keto ciasteczkowe
Składniki (na 1 porcję)
Lody
- 100 ml kremowej śmietany
- 60 ml napoju migdałowego
- 1 żółtko
- 3 łyżeczki erytrolu/ksylitolu
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Ciasto
- 20 g mąki migdałowej
- 0,5 łyżeczki masła
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki erytrolu/ksylitolu
- 0,5 łyżki posiekanej czekolady bez cukru
Sposób przygotowania
Lody
- W rondlu podgrzej śmietanę i mleko migdałowe na małym ogniu, mieszając trzepaczką. Dodaj żółtka i ubij na pianę.
- Kontynuuj ubijanie na małym ogniu do momentu, aż uzyskasz gęstą konsystencję.
- Dodaj ekstrakt waniliowy i erytrol. Mieszaj do rozpuszczenia.
- Zdejmij rondel z ognia. Lody przełóż do pojemnika i włóż do lodówki.
Ciasto
- Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj aż do uzyskania konsystencji ciasta.
- Ciasto pokrusz na małe kawałki.
Na koniec przełóż wystudzone lody do pucharków i posyp kawałkami ciasta. Poniżej znajdziesz procentowy rozkład makroskładników na porcję. Jedna porcja to około 584 kcal.
Makroskładnik | Udział |
---|---|
Białko | 9% |
Tłuszcze | 86% |
Węglowodany | 5% |
Lody keto czekoladowe
Składniki (na 1 porcję)
- 75 ml śmietany kremówki
- 1 jajko
- 10 g kakao
- 10 g erytrolu/ksylitolu
Sposób przygotowania
- Zagotuj kakao ze śmietaną. Co jakiś czas mieszaj, aby nie przypalić kakao.
- W oddzielnej misce dokładnie wymieszaj jajko z erytrolem.
- Miskę z jajkami i erytrolem umieść na garnku z wodą.
- Doprowadź wodę w garnku do wrzania. Następnie wlej ostrożnie do miski zagotowaną wcześniej śmietanę z kakao.
- Po przelaniu gotuj około 5 – 7 minut cały czas mieszając.
- Pozostaw masę do wystygnięcia. Następnie włóż do zamrażarki na 3 godziny. Mieszaj co około pół godziny.
Poniżej znajdziesz procentowy rozkład makroskładników na porcję. Jedna porcja to około 426 kcal.
Makroskładnik | Udział |
---|---|
Białko | 5% |
Tłuszcze | 87% |
Węglowodany | 8% |
Lody keto z borówką amerykańską
Składniki (na 1 porcję)
- 40 ml kremowej śmietany
- 1 żółtko
- 0,5 łyżeczki erytrolu/ksylitolu
- 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 40 g mascarpone
- 30 g borówek amerykańskich
Sposób przygotowania
- Ubij dokładnie śmietanę.
- W osobnej misce ubij żółto, erytrol, wanilię i kardamon na puszystą masę. Następnie dodaj mascarpone oraz śmietanę.
- Do masy dodaj borówki i przelej wszystko do pojemnika. Następnie włóż do zamrażarki na ok. 1,5 godziny. W ciągu pierwszych 30 minut przemieszaj dwa razy w 15 minutowym odstępie.
Poniżej znajdziesz procentowy rozkład makroskładników na porcję. Jedna porcja to około 317 kcal.
Makroskładnik | Udział |
---|---|
Białko | 6% |
Tłuszcze | 87% |
Węglowodany | 7% |
Lody keto cytrynowe
Składniki (na 1 porcję)
- 1/4 cytryny
- 1 jajko
- 10 g erytrolu/ksylitolu
- 75 ml kremowej śmietany
Sposób przygotowania
- Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok.
- Oddziel białko od żółtka. Białka ubij na sztywną pianę. W innej misce ubij żółtko i erytrol, aż będą lekkie i puszyste. Dodaj sok z cytryny, następnie ostrożnie wymieszaj z ubitymi białkami.
- Ubij śmietanę i wyłóż na masę jajeczną.
- Przełóż masę do pojemnika i włóż na 2 godziny do zamrażarki. Mieszaj przy pomocy łopatki co około 30 minut.
Poniżej znajdziesz procentowy rozkład makroskładników na porcję. Jedna porcja to około 269 kcal.
Makroskładnik | Udział |
---|---|
Białko | 7% |
Tłuszcze | 89% |
Węglowodany | 4% |
gotować żółtka? przecież to się zetnie
Dokładnie ubite żółtka trzeba dodawać stopniowo do zagotowanej masy i cały czas mieszać. Powinna powstać jednolita konsystencja, którą następnie trzeba zagotować. Kwiestia wprawy. Jak po prostu wlejesz żółtka i zostawisz, to wtedy się zetną i nie połączą z resztą.
Ile procent ma miec śmietana kremowa?
Hej, minimum 30%.