fbpx

Keto Omlet a la Pizza

Keto Omlet a la Pizza

Keto omlet a la pizza to świetna propozycja zarówno na dobry początek dnia, jak i na pożywny i zdrowy obiad. Lubię ten przepis za jego nieszablonowość.

Nie jest to ani typowy omlet, ani typowa pizza. Jednak jest naprawdę smaczny, aromatyczny i do tego prosty i szybki w przygotowaniu.

Wystarczy około 10 – 12 minut włącznie z przygotowaniem składników. Fajne jest też to, że mamy pełną dowolność w doborze składników na spód. Dzięki temu nasz keto omlet a la pizza może przybrać wiele odmian.

Przepis skupia się na poprawnym wykonaniu spodu i podstawowej wersji sosu. To co znajdzie się na spodzie zależy od Ciebie. Możliwości jest naprawdę dużo. Baw się, eksperymentuj i koniecznie daj znać w komentarzu co Ci z tego wyszło.

Jeśli szukasz więcej sprawdzonych przepisów na keto pizzę to koniecznie zajrzyj do mojego ebooka.

keto pizza

Keto Omlet a la Pizza

Składniki

  • 2 jajka
  • 70g startego sera mozzarella
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżka bazylii i oregano
  • 80g koncentratu pomidorowego (pół małego słoiczka)
  • 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Wymieszaj w misce jajka i ser. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Rozgrzej oliwę na patelni.
  3. Wylej masę z miski na patelnię i smaż po przykryciem na małym ogniu około 5 minut.
  4. W międzyczasie wymieszaj koncentrat z bazylią i oregano. Możesz dodać do koncentratu odrobinę wody.
  5. Gdy spód omletu się zetnie, a góra będzie pół płynna posmaruj omlet sosem.
  6. Na spód dodaj swoje ulubione składniki, np. oliwki, liście szpinaku, plastry pepperoni.
  7. Smaż pod przykryciem przez około 3 – 4 minuty.

W tabeli poniżej znajdziesz informację o rozkładzie makroskładników. Keto omlet a la pizza z powyższej ilości składników to 691 kcal.

MakroskładnikIlość
Tłuszcz52g
Białko47g
Węglowodany7g

Koniecznie daj znać w komentarzu jak smakował Ci keto omlet a 'a pizza. A jeśli szukasz więcej inspiracji na keto pizzę to zobacz też pozostałe przepisy:

Keto pizza z pepperoni i oliwkami
Keto pizza z pieczarkami i pesto

keto omlet a la pizza

Keto Omlet a la Pizza – FAQ

Czy mogę użyć innych składników na spód pizzy?

Możesz użyć innego sera, np. cheddar. W tym wypadku zalecam zetrzeć do na tarce z drobnymi oczkami, bo większe kawałki nie rozpuszczą się tak dobrze jak mozzarella.

Niektóre przepisy zawierają też mąkę kokosową lub migdałową. Pamiętaj, że jeśli użyjesz mąki, to trzeba dodać też odrobinę sody. No i podniesie to trochę ilość węglowodanów.

Co do jajek, to jeśli ma to być omlet a la pizza, to raczej muszą pozostać w przepisie 😉

Czy mogę użyć innych składników na górę keto pizzy?

Jasne, ja podałem jedynie pewne propozycje. Jeśli lubisz boczek, to może być boczek. Możesz dodać pieczarki, paprykę (wcześniej podsmażoną). Wszystko zależy od Twoich preferencji. Możliwości jest naprawdę dużo

Dobrym pomysłem jest też zamiana passaty na pesto bazyliowe. Oczywiście najlepiej jeśli będzie domowej roboty, ale możesz też je kupić (sprawdź, czy nie ma w nim cukru).

Jak długo można przechowywać keto omlet a la pizza ?

Tak jak w przypadku normalnego omletu najlepiej zjeść wszystko na świeżo. Omlet jest na tyle dobry, że nigdy nic nie zostało mi na później 😉

Osobiście nie trzymałbym go w lodówce dłużej niż jeden dzień. Keto omlet nie nadaje się do mrożenia.

Keto Omlet a la Pizza

Prep Time2 mins
Cook Time10 mins
Course: Breakfast
Servings: 1 porcja
Calories: 691kcal

Ingredients

  • 2 jajka
  • 70 g startego sera mozzarella
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka bazylii i oregano
  • 80 g koncentratu pomidorowego (pół małego słoiczka)
  • 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego do smażenia

Instructions

  • Wymieszaj w misce jajka i ser. Dopraw solą i pieprzem.
  • Rozgrzej oliwę na patelni.
  • Wylej masę z miski na patelnię i smaż po przykryciem na małym ogniu około 5 minut.
  • W międzyczasie wymieszaj koncentrat z bazylią i oregano. Możesz dodać do koncentratu odrobinę wody.
  • Gdy spód omletu się zetnie, a góra będzie pół płynna posmaruj omlet sosem.
  • Na spód dodaj swoje ulubione składniki, np. oliwki, liście szpinaku, plastry pepperoni.
  • Smaż pod przykryciem przez około 3 – 4 minuty.
Udostępnij


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




keto omlet a la pizza



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating