Keto Pierniki z Mąki Migdałowej

Keto Pierniki z Mąki Migdałowej

Keto pierniki z mąki migdałowej to doskonała alternatywa na świątecznym stole dla osób, które ograniczają węglowodany. Chociaż do świąt pozostało jeszcze kilka tygodni, to już teraz warto zastanowić się czym chcemy sobie umilić ten szczególny czas.

Święta to czas, w którym w wielu domach przygotowuje się przepyszne, różnorodne potrawy. Niestety, dla osób na keto, czy diecie low carb część z nich nie będzie odpowiednia. Dlatego w ciągu najbliższych tygodni na blogu pojawi się kilka propozycji na świąteczne dania w wersji keto.

keto słodyczne

Keto pierniki

Okres świąteczny wielu z nas kojarzy się z zapachem i smakiem pieczonych ciasteczek. Dlatego dzisiaj mam dla Ciebie prosty i szybki przepis na keto pierniki z mąki migdałowej jest bardzo prosty i szybki. Pierniki są intensywne w smaku, miękkie w środku i chrupiące na brzegach.

Jestem przekonany, że z trudem przyjdzie Ci odróżnienie ich od normalnego piernika. Do tego dzięki drobnym zmianom w przepisie jeden piernik ma mniej niż 2g węglowodanów.

Jak wspomniałem wcześniej, keto pierniczki są całkowicie bezglutenowe. To wszystko dzięki mące migdałowej.

Mąka migdałowa ma niską zawartość węglowodanów i jest bezglutenowa, co czyni ją doskonałą alternatywą dla mąki pszennej.

Ważna uwaga, w tym przepisie nie zalecam stosować mąki kokosowej. Chociaż można ją często spotkać jako nisko węglowodanowy zamiennik, to mąka kokosowa bardzo mocno pochłania wilgoć. Dlatego jeśli jej użyjesz, to pierniki staną bardzo twarde.

Składniki

  • 120g mąki migdałowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika (bez dodatku cukru)
  • 0,5 łyżki mielonych goździków
  • 0,5 łyżki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 40g masła
  • opcjonalnie: 2 łyżki śmietany 36% i 4 łyżeczki erytrolu na lukier

Sposób przygotowania

Jeśli sądzisz, że przygotowanie piernika musi być trudne, to zaraz pokażę Ci że w cale nie musi tak być. Przygotowanie keto pierników to zaledwie trzy proste kroki i raptem kilkanaście minut.

KROK 1

Na początek wymieszaj wszystkie suche składniki w misce. W osobnym naczyniu zmiksuj masło z jajkiem. Dodaj suche składniki i mieszaj, aż wszystko się dobrze połączy. Następnie uformuj ciasto w dużą kulę i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

keto piernik

KROK 2

Po schłodzeniu ciasta rozgrzej piekarnik do 180°C. Następnie umieść ciasto między dwoma dużymi arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkuj je na około 1cm placek.

Teraz możesz wykroić z ciasta swoje pierniczki i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z podanej ilości składników wychodzi około 12 keto pierników.

Następnie włóż blachę do piekarnika na 12 -15 minut. Pierniki muszą się zarumienić, ale spalić. Dlatego warto się im przyglądać.

KROK 3

Po wyjęciu pierników z piekarnika pamiętaj, aby dać im czas na ostygnięcie. Wiem, że może być ciężko się powstrzymać, ale jedzenie ciepłego ciasta może przysporzyć Cię o ból brzucha.

Jeśli planujesz udekorować swoje keto pierniki, to tym bardziej muszą być zimne. W przeciwnym razie ozdoby po prostu się roztopią.

W tabeli poniżej znajdziesz informację o przybliżonym rozkładzie makroskładników w jednym pierniku. Jeden kawałek to około 185 kcal. Z podanej ilości składników powinno Ci wyjść około 12 pierniczków.

MakroskładnikIlość
Tłuszcz17g
Białko5g
Węglowodany3,75g
Węglowodany netto1,75g
keto pierniki z mąki migdałowej

Keto Pierniki – FAQ

Czy pierniki z mąki migdałowej są odpowiednie na diecie keto?

Dzięki zastosowaniu mąki migdałowej zamiast pszennej i zastąpieniu cukru erytrolem moje keto pierniczki mają tylko 1,75g węglowodanów. Do tego mają niski indeks glikemiczny.

Dlatego nawet jeśli jesteś w wariancie klinicznym, to jedna sztuka nie powinna Cię wyrzucić z ketozy.

Przede wszystkim musisz pamiętać, że pierniki, to nie danie główne, a raczej miły dodatek. Dlatego mimo wszystko nie zalecam zjedzenia całej blachy na raz.

Czy mogę użyć innej mąki?

W przepisie użyłem mąki migdałowej, która według mnie najlepiej pasuje do pierników. Po pierwsze ma fajny aromat, po drugie sprawia, że pierniki są lekko wilgotne w środku.

Jak wcześniej wspomniałem, nie polecam mąki kokosowej, gdyż pierniki będą twarde. W ostateczności możesz sięgnąć po mąkę sojową.

Czy mogę przygotować ciasto z wyprzedzeniem?

Tak, ciasto na keto pierniki z mąki migdałowej można przygotować z niewielkim wyprzedzeniem. Pamiętaj tylko, aby trzymać je w lodówce nie dłużej niż jeden dzień.

Jak i jak długo przechowywać pierniki?

Keto pieniki z powodzeniem wytrzymają nawet tydzień. Pamiętaj tylko, aby przetrzymywać je w szczelnym pojemniku w lodówce. Jeśli zostawisz je na wierzchy, to szybko zrobią się twarde.

Czy pierniki można mrozić?

Tak, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamrozić pierniki nawet na 2 miesiące. Zadbaj wcześniej o całkowite wystudzenie i ułów je w jednej warstwie. W przeciwnym razie mogą się skleić.

Keto Pierniki z Mąki Migdałowej

Prep Time15 mins
Cook Time15 mins
Course: Dessert
Servings: 12 sztuk

Ingredients

  • 1 jajko
  • 120 g mąki migdałowej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika (bez dodatku cukru)
  • 0,5 łyżki mielonych goździków
  • 0,5 łyżki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 40 g masła

Instructions

  • Wymieszaj suche składniki w jednej misce.
  • W oddzielnej misce zmiksuj masło z jajkiem. Następnie dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj.
  • Z ciasta uformuj kulę i włóż ją do lodówki na około godzinę.
  • Po schłodzeniu włóż ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj na około 1cm placek. Następnie wytnij pierniczki.
  • Przełóż pieniki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 – 15 minut.
  • Po upieczeniu pozostaw pierniki do całkowitego wystygnięcia.
Udostępnij


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating