fbpx

Keto pizza z pieczarkami i pesto to rewelacyjny i prosty pomysł na pyszny posiłek. Jest niezwykle aromatyczna, a za sprawą pesto ma naprawdę wyjątkowy smak.

W przepisie użyłem gotowego pesto, ale zachęcam także do zrobienia własnego. Świeże pesto to niesamowity bukiet aromatów, który dodatkowo uatrakcyjni twoją pizzę.

Keto pizza jest nie tylko odpowiednia dla osób na diecie ketogenicznej, lchf, ale także mogą ją jeść osoby mające problem z trawieniem glutenu.

Przepis na keto pizzę jest naprawdę prosty i szybki. Jej przygotowanie nie zajmie więcej niż 30 minut razem z pieczeniem.

Jeśli szukasz więcej pomysłów na keto pizzę, to zachęcam do zapoznania się z moim ebookiem, w którym znajdziesz 10 pysznych i prostych przepisów.

keto pizza

Keto Pizza z Pieczarkami i Pesto

Składniki

Ciasto

  • 2 jajka,
  • 120ml majonezu,
  • 85g mąki migdałowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 0,5 łyżeczki soli

Góra

  • 60g pieczarek,
  • 1 łyżka pesto,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 120ml kremowego serka,
  • 85g sera mozzarella,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (góra-dół).
  2. Wymieszaj jajka i majonez. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Odstaw na 5 minut.
  3. Za pomocą lekko naoliwionego wałka do ciasta lub szpatułki rozprowadź ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nie powinno być grubsze niż 1 cm.
  4. Piecz 10 minut. Skórka powinna być jasno złotobrązowa. Następnie wyjmij z piekarnika i zostaw na kilka minut. Po wystygnięciu zdejmij ciasto z papieru do pieczenia.
  5. Pieczarki pokrój w cienkie plasterki i wymieszaj z pesto. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.
  6. Rozłóż warstwę serka na spodzie. Na wierzch wyłóż ser i mieszankę grzybów i pesto.
  7. Ułóż pizzę z powrotem na blasze do pieczenia (z papierem do pieczenia), włóż do piekarnika i piecz przez 5-10 minut lub do momentu, gdy ser się rozpuści.

Możesz zrobić dodatkowy spód i przechowywać go w lodówce przez 2-3 dni lub zamrozić do wykorzystania w przyszłości.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, to z pewnością polubisz też przepis na:
keto pizzę z pepperoni i oliwkami.

keto pizza z pieczarkami i pesto

Keto pizza przygotowana z takiej ilości składników zawiera 1100 kcal. W tabeli poniżej znajdziesz rozkład makroskładników.

MakroskładnikIlość
Tłuszcz106g
Białko26g
Węglowodany8g

Keto Pizza z Pieczarkami i PestoFAQ

Jak długo mogę przechowywać pizzę?

Swoją keto pizzę może bez problemu przechowywać do 3 dni od upieczenia. Pamiętaj tylko, aby włożyć ją do lodówki.

Czy można mrozić keto pizzę?

Teoretycznie możesz zamrozić swoją pizzę. Jednak ja nie jestem zwolennikiem tego podejścia. Rozmrożona i odgrzana pizza na pewno nie będzie tak samo smaczna jak na świeżo.

Dużo lepszym pomysłem będzie zamrożenie samego spodu. Dzięki temu wystarczy tylko kilka chwil, aby rozłożyć świeże składniki na spód i włożyć do piekarnika.

Czas będzie niewiele dłuższy niż w przypadku odgrzewania, a smak o niebo lepszy.

Keto Pizza z Pieczarkami i Pesto

Czas przygotowania15 minuty
Czas gotowania20 minuty
Rodzaj: Main Course
Porcje: 2 porcje
Kalorie: 1100kcal

Składniki

Ciasto

  • 2 jajka
  • 120 ml majonezu
  • 85 g mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 0,5 łyżeczki soli

Góra

  • 60 g pieczarek
  • 1 łyżka pesto
  • 2 łyżki oliwy
  • 120 g kremowego serka
  • 85 g sera mozzarella
  • sól i pieprz

Instrukcje

  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (góra-dół).
  • Wymieszaj jajka i majonez. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Odstaw na 5 minut.
  • Za pomocą lekko naoliwionego wałka do ciasta lub szpatułki rozprowadź ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nie powinno być grubsze niż 1 cm.
  • Piecz 10 minut. Skórka powinna być jasno złotobrązowa. Następnie wyjmij z piekarnika i zostaw na kilka minut. Po wystygnięciu zdejmij ciasto z papieru do pieczenia.
  • Pieczarki pokrój w cienkie plasterki i wymieszaj z pesto. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.
  • Rozłóż warstwę serka na spodzie. Na wierzch wyłóż ser i mieszankę grzybów i pesto.
  • Ułóż pizzę z powrotem na blasze do pieczenia (z papierem do pieczenia), włóż do piekarnika i piecz przez 5-10 minut lub do momentu, gdy ser się rozpuści.
Udostępnij

Dołącz do rozmowy

2 komentarze

  1. Dzień dobry 🙂 Wartości odżywcze podane w przepisie są wartościami dla porcji czy dla 100g posiłku?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating