Sałatka z wędzonego tofu i brokułów to bardzo prosty i szybki sposób na pełnowartościowy posiłek dla dwóch osób. Jeśli nie macie wędzonego tofu, możecie użyć zwykłego lub z dodatkiem bazylii. Jednak według mnie to właśnie wersja wędzona jest najlepsza, bowiem dodaje świetnego smaku i zapachu.
Przygotowanie sałatki nie powinno zająć Wam więcej niż 20 minut. Przepis jest bardzo prosty i zawiera raptem kilka składników.
Choć sałatka jest wegetariańska, to jestem przekonany, że znajdzie także zwolenników wśród osób jedzących mięso.
Pamiętajcie, aby nie gotować brokułów bezpośrednio w wodzie, bo przez to stracą one wszystkie witaminy. Jeśli nie masz pod ręką oleju lnianego lub go nie lubisz, to możesz użyć innego oleju.
Jednak olej lniany i wędzone tofu stanowią w tym przepisie idealne połączenia. Dlatego zachęcam do spróbowania. Dodatkowo, olej lniany jest świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.
Jest jedynym olejem roślinnym, który zawiera w swoim składzie ponad 50% kwasów tłuszczowych Omega 3. Kwasy te pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu.
Ponadto, mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka nadciśnienia, miażdżycy, chorób serca oraz mogą pozytywnie stymulować układ odpornościowy.
Sałatka z wędzonego tofu i brokułów
Składniki
- 200g wędzonego tofu
- 500 brokułów
- 50g nasion słonecznika
- 3 łyżki oleju lnianego
- pieprz ziołowy
Sposób przygotowania
- Brokuły gotujemy na parze przez 10 minut.
- Tofu podsmaż na suchej patelni. Następnie pokrój w kostkę.
- Na tej samej patelni upraż nasiona słonecznika.
- Wszystkie składniki włóż do miski, dodaj olej lniany i dopraw pieprzem do smaku.
Tabela kalorii
Wartość energetyczna | 134kcal |
Tłuszcz | 8g |
Węglowodany | 2,4g |
Białko | 13g |
Jeśli szukasz więcej przepisów na szybkie, wegetariańskie dania to z pewnością zainteresuje Cię przepis na:
Smażone zielone szparagi z pieczarkami
Kaszotto warzywne z kaszy gryczanej
Sałatka z wędzonego tofu i brokułów
Składniki
- 200 g wędzonego tofu
- 500 g brokułów
- 50 g nasion słonecznika
- 3 łyżki oleju lnianego
- pieprz ziołowy
Instrukcje
- Brokuły gotujemy na parze przez 10 minut
- Tofu podsmaż na suchej patelni. Następnie pokrój w kostkę.
- Na tej samej patelni upraż nasiona słonecznika.
- Wszystkie składniki włóż do miski, dodaj olej lniany i dopraw pieprzem do smaku.