fbpx

Sałatka z wędzonego tofu i brokułów to bardzo prosty i szybki sposób na pełnowartościowy posiłek dla dwóch osób. Jeśli nie macie wędzonego tofu, możecie użyć zwykłego lub z dodatkiem bazylii. Jednak według mnie to właśnie wersja wędzona jest najlepsza, bowiem dodaje świetnego smaku i zapachu.

Przygotowanie sałatki nie powinno zająć Wam więcej niż 20 minut. Przepis jest bardzo prosty i zawiera raptem kilka składników.

Choć sałatka jest wegetariańska, to jestem przekonany, że znajdzie także zwolenników wśród osób jedzących mięso.

Pamiętajcie, aby nie gotować brokułów bezpośrednio w wodzie, bo przez to stracą one wszystkie witaminy. Jeśli nie masz pod ręką oleju lnianego lub go nie lubisz, to możesz użyć innego oleju.

olej lniany

Jednak olej lniany i wędzone tofu stanowią w tym przepisie idealne połączenia. Dlatego zachęcam do spróbowania. Dodatkowo, olej lniany jest świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.

Jest jedynym olejem roślinnym, który zawiera w swoim składzie ponad 50% kwasów tłuszczowych Omega 3. Kwasy te pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu.

Ponadto, mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka nadciśnieniamiażdżycy, chorób serca oraz mogą pozytywnie stymulować układ odpornościowy.

Sałatka z wędzonego tofu i brokułów

Składniki

  • 200g wędzonego tofu
  • 500 brokułów
  • 50g nasion słonecznika
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • pieprz ziołowy

Sposób przygotowania

  1. Brokuły gotujemy na parze przez 10 minut.
  2. Tofu podsmaż na suchej patelni. Następnie pokrój w kostkę.
  3. Na tej samej patelni upraż nasiona słonecznika.
  4. Wszystkie składniki włóż do miski, dodaj olej lniany i dopraw pieprzem do smaku.

Tabela kalorii

Wartość energetyczna134kcal
Tłuszcz8g
Węglowodany2,4g
Białko13g

Jeśli szukasz więcej przepisów na szybkie, wegetariańskie dania to z pewnością zainteresuje Cię przepis na:

Smażone zielone szparagi z pieczarkami

Kaszotto warzywne z kaszy gryczanej 

Sałatka z wędzonego tofu i brokułów

Czas przygotowania20 minuty
Rodzaj: Salad
Porcje: 2 porcje
Kalorie: 134kcal

Składniki

  • 200 g wędzonego tofu
  • 500 g brokułów
  • 50 g nasion słonecznika
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • pieprz ziołowy

Instrukcje

  • Brokuły gotujemy na parze przez 10 minut
  • Tofu podsmaż na suchej patelni. Następnie pokrój w kostkę.
  • Na tej samej patelni upraż nasiona słonecznika.
  • Wszystkie składniki włóż do miski, dodaj olej lniany i dopraw pieprzem do smaku.
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating