Smażone zielone szparagi z pieczarkami są bardzo łatwym i szybkim posiłkiem na którego przygotowanie potrzebujecie nie więcej niż 15 minut.
Dodatek imbiru i sosu sojowego sprawi, że szparagi nabiorą oryginalnego aromatu. Poniższy przepis został zainspirowany przepisem znalezionym na blogu filozofia smaku.
Składniki
- 250 g szparagów
- 100 g pieczarek
- 1 cm imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki erytrolu/ksylitolu
Sposób przygotowania
- Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Następnie kroimy je na 3-4 części.
- Pieczarki myjemy i kroimy na średniej grubości plastry.
- W misce mieszamy sos sojowy z erytrolem.
- Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy.
- Na patelnię wrzucamy szparagi i pieczarki i dusimy przez 3-4 minuty. Następnie wlewamy sos sojowy wymieszany z erytrolem oraz dodajemy imbir. Smażymy pod przykryciem przez ok 4 minuty. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem
Jeśli chcesz zapisać przepis lub go wydrukować kliknij w poniższy przycisk „Print Recipe”.
Smażone zielone szparagi z pieczarkami
Porcje: 1
Składniki
- 250 g szparagów
- 100 g pieczarek
- 1 cm imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki erytrolu/ksylitolu
Instrukcje
- Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Następnie kroimy je na 3-4 części.
- Pieczarki myjemy i kroimy na średniej grubości plastry.
- W misce mieszamy sos sojowy z erytrolem.
- Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy.
- Na patelnię wrzucamy szparagi i pieczarki i dusimy przez 3-4 minuty. Następnie wlewamy sos sojowy wymieszany z erytrolem oraz dodajemy imbir. Smażymy pod przykryciem przez ok 4 minuty. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.