fbpx

Smażone zielone szparagi z pieczarkami są bardzo łatwym i szybkim posiłkiem na którego przygotowanie potrzebujecie nie więcej niż 15 minut.

Dodatek imbiru i sosu sojowego sprawi, że szparagi nabiorą oryginalnego aromatu. Poniższy przepis został zainspirowany przepisem znalezionym na blogu filozofia smaku.

Składniki

  • 250 g szparagów
  • 100 g pieczarek
  • 1 cm imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki erytrolu/ksylitolu
smażone zielone szparagi z pieczarkami

Sposób przygotowania

  1. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Następnie kroimy je na 3-4 części.
  2. Pieczarki myjemy i kroimy na średniej grubości plastry.
  3. W misce mieszamy sos sojowy z erytrolem.
  4. Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy.
  5. Na patelnię wrzucamy szparagi i pieczarki i dusimy przez 3-4 minuty. Następnie wlewamy sos sojowy wymieszany z erytrolem oraz dodajemy imbir. Smażymy pod przykryciem przez ok 4 minuty. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem
smażone zielone szparagi z pieczarkami

Jeśli chcesz zapisać przepis lub go wydrukować kliknij w poniższy przycisk „Print Recipe”.

Smażone zielone szparagi z pieczarkami

Czas przygotowania5 minuty
Czas gotowania10 minuty
Rodzaj: Main Course
Porcje: 1

Składniki

  • 250 g szparagów
  • 100 g pieczarek
  • 1 cm imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki erytrolu/ksylitolu

Instrukcje

  • Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Następnie kroimy je na 3-4 części.
  • Pieczarki myjemy i kroimy na średniej grubości plastry.
  • W misce mieszamy sos sojowy z erytrolem.
  • Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy.
  • Na patelnię wrzucamy szparagi i pieczarki i dusimy przez 3-4 minuty. Następnie wlewamy sos sojowy wymieszany z erytrolem oraz dodajemy imbir. Smażymy pod przykryciem przez ok 4 minuty. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating