Przygotowanie keto pierogów to doskonała alternatywa dla miłośników tego tradycyjnego polskiego dania, którzy chcą jeść zdrowo i zgodnie z zasadami diety ketogenicznej. W naszej propozycji przedstawiamy przepis na keto pierogi, który pozwoli cieszyć się smakiem pierogów bez obawy o nadmiar węglowodanów.
Spis treści
Składniki na keto pierogi. Jak przygotować keto pierogi bez gumy guar?
Ważne jest, aby ciasto na pierogi było odpowiednio elastyczne. Nasze keto ciasto na pierogi przygotowuje się z użyciem mąki migdałowej oraz mąki kokosowej, które zastępują tradycyjną mąkę pszenną.
Lista polecanych produktów:
– Mąka migdałowa – 100g
– Mąka kokosowa – 50g
– Jajko – 1 sztuka
– Olej kokosowy – 2 łyżki
– Wrzątek – 3/4 szklanki
– Sól i pieprz do smaku
Keto ciasto na pierogi – krok po kroku. Keto przepis na pierogi keto
Na początku wymieszajmy mąkę migdałową, mąkę kokosową i gęsty migdałowy błonnik. Następnie, do suchych składników dodajemy jajko, olej kokosowy oraz wrzątek. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Wyrabianie i rozwałkowywanie ciasta
Po uzyskaniu jednorodnej masy ciasto należy dokładnie wyrabiać przez kilka minut. Gdy masa jest już gotowa, zawiń w folię i odstaw na około 30 minut, aby odpoczęła. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość około 2 mm. Użyj trochę mąki migdałowej, aby zapobiec przyklejaniu się ciasta do powierzchni.
Przygotowanie farszu z kapustą i grzybami. Składniki na farsz
– Kapusta kiszona – 200g
– Grzyby suszone – 50g
– Cebula – 1 sztuka
– Olej kokosowy – 1 łyżka
– Sól i pieprz do smaku
Postaraj się, aby kapustą i grzybami były dobrze przygotowane. Najpierw moczymy grzyby w wodzie przez 30 minut, aż moczyły się wystarczająco. Następnie, posiekaj i zeszklij cebulę na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodaj kapustę, grzyby oraz dopraw solą i pieprzem do smaku.
Po ugotowaniu farszu należy go odcedzić i odcisnąć nadmiar tłuszczu. Dzięki temu nadzienie będzie bardziej zwarte i łatwiej będzie można lepić pierogi.
Lepienie i gotowanie pierogów
Z gotowego ciasta wycinamy krążki o średnicy około 7 cm. Na środku każdego krążka umieszczamy łyżkę farszu, a następnie sklejamy brzegi ciasta, aby utworzyć klasyczne pierogi.
Gotowe pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3-4 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
Wartości odżywcze i korzyści z keto pierogów
Keto pierogi bez gumy guar są doskonałym wyborem dla osób będących na diecie ketogenicznej. Zawartość węglowodanów netto w każdej porcji jest minimalna, co czyni je idealnymi na lowcarb i niskowęglowodanowych dietach. Dodatkowo, keto pierogi z mięsem lub keto pierogi z kapustą są niezwykle sycące dzięki wysokiej ilości białka i zdrowych tłuszczów.
Dzięki naszemu przepisowi każdy, kto lubi smacznie zjeść, może cieszyć się tradycyjnymi pierogami w nowoczesnym, niskowęglowodanowym wydaniu. Przygotować keto pierogi nie jest trudnym zadaniem, a ich smak z pewnością wynagrodzi wszystkie trudy związane z ich przygotowaniem. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu i odkrycia nowych możliwości kulinarnych w ramach diety LCHF.
Doświadczona dietetyczka, specjalizującą się w tworzeniu indywidualnych planów żywieniowych, które wspierają zdrowy styl życia i osiąganie celów dietetycznych jej klientów. Uwielbia gotować i publikować swoje przepisy na tym blogu 🙂