Fit Sernik z Chudego Twarogu

Mój fit sernik z chudego twarogu jest doskonałą propozycją dla osób, które uwielbiają smak serowego ciasta, ale jednocześnie dbają o swoją sylwetkę.
Sernik nie zawiera ani grama śmietany. Do tego cukier zastąpiłem erytrolem. Dzięki temu jest on znacznie mniej kaloryczny, zdecydowanie bardziej lekko strawny, a przy tym równie smaczny jak tradycyjny sernik.
Dodatkowo, indeks glikemiczny erytrolu wynosi zero, zatem mój fit sernik z chudego twarogu jest bezpieczny dla osób chorych na cukrzycę.
SKŁADNIKI (średnica 24 cm)
Spód
- 120g płatków owsianych
- 4 żółtka jaj
- 50ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki erytrolu
Masa serowa
- 500g chudego twarogu
- 400g jogurtu greckiego naturalnego
- 2 opakowania budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru
- 4 łyżeczki erytrolu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W misce przy pomocy łyżki mieszamy żółtka, płatki owsiane, erytrol i mleko kokosowe. Powstałą masę wykładamy na blachę i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego na 170 stopni.
- Białka jaj ubijamy na sztywną pianę.
- Do miski dodajemy twaróg, jogurt, budynie i erytrol. Wszystko dokładnie mieszamy aż do momentu uzyskania płynnej konsystencji.
- Łączymy wymieszaną masę z ubitą pianą. Delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki.
- Masę serową wykładamy na upieczony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na 40 minut (grzanie góra-dół).






Jeśli szukasz więcej pomysłów na fit słodycze, to z pewnością zainteresuje Cię również:
Wegańskie Ciasto Marchewkowe Fit
Wegańskie brownie z fasoli fit
Fit Sernik z Chudego Twarogu
Ingredients
Spód
- 120 g płatków owsianych
- 4 żółtka jaj
- 50 ml mleka kokosowego light
- 2 łyżeczki erytrolu
Masa serowa
- 500 g chudego twarogu
- 400 ml jogurtu greckiego naturalnego
- 2 opakowania budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru
- 4 łyżeczki erytrolu
Instructions
- W misce przy pomocy łyżki mieszamy żółtka, płatki owsiane, erytrol i mleko kokosowe. Powstałą masę wykładamy na blachę i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego na 170 stopni.
- Białka jaj ubijamy na sztywną pianę.
- Do miski dodajemy twaróg, jogurt, budynie i erytrol. Wszystko dokładnie mieszamy aż do momentu uzyskania płynnej konsystencji.
- Łączymy wymieszaną masę z ubitą pianą. Delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki.
- Masę serową wykładamy na upieczony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na 40 minut (grzanie góra-dół).