Keto chleb z ziarnami to doskonała propozycja zarówno dla osób na diecie ketogenicznej, jak i tych którzy nie mogą spożywać glutenu. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.
Chleb z ziarnami jest bardzo pożywny. Zobaczysz, że po zjedzeniu dwóch małych kromek będziesz czuła się jakbyś zjadła bochenek pszennego chleba 🙂
Dzięki różnorodności ziaren chlebek zawiera mnóstwo witamin oraz błonnika pokarmowego. Jest to niezwykle ważne, zwłaszcza dla osób na diecie ketogenicznej, które często mają problem z utrzymaniem właściwej podaży błonnika.
Proporcje nie są sztywne. Jeśli wyraźnie preferujesz któryś rodzaj użytych ziaren, to możesz dodać ich więcej ujmując z innego grupy. Ważne jest to, aby po wymieszaniu uzyskać lepką masę. W przeciwnym razie keto chleb może się kruszyć.
Podana lista składników na keto chleb z ziarnami to tzw. baza. Możesz go upiec w takiej formie lub dodatkowo doprawić wedle preferencji. Ja osobiście lubię dodać bazylię i oregano.
Spis treści
Keto chleb z ziarnami przepis
Składniki
- 55g sezamu,
- 70g siemienia lnianego,
- 75g łuskanego słonecznika,
- 50g prażonych pestek dyni
- 2 jajka
Sposób przygotowania
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Przełóż masę do formy. Ja użyłem jednorazowej, aluminiowej.
- Piecz przez 50 minut. Na koniec wykonaj test suchego patyczka.
Poniżej znajdziesz rozkład makroskładników w 100g chleba. Z powyższego przepisu wyjdzie Ci około 250g bochenek. 100g keto chleba z ziaren to 654kcal.
Makroskładnik | w 100g |
---|---|
Tłuszcz | 56g |
Białko | 24g |
Węglowodany | 6g |
Jeśli szukasz więcej inspiracji na keto pieczywo, to koniecznie sprawdź przepisy na:
Keto chleb z mąki kokosowej
Keto chleb bezglutenowy
Keto bułki bez jajek i nabiału
Keto Chleb z Ziarnami – FAQ
Jak długo mogę przechowywać chleb po upieczeniu?
Keto chleb możesz bez problemu przechowywać nawet 5 dni. Pamiętaj, aby trzymać do w lodówce. Dzięki temu na pewno nic mu się nie stanie i dodatkowo zachowa on swoją świeżość.
Czy mogę upiec keto chleb z ziarnami bez jajek?
Jeśli nie chcesz dodawać do chleba jajek, to możesz je zastąpić zmielonym siemieniem lnianym. jedno jajko zastąp jedną łyżką siemienia. Choć keto chleb zawiera w składzie siemię, to nie jest ono zmielone.
Pamiętaj, aby przed dodaniem do ziaren zalać zmielone siemię letnią wodą i odstawić na 15 minut. Dzięki temu zrobi się z niego gęsta papka, która pozwoli skleić ziarna.
Keto Chleb Z Ziarnami
Składniki
- 2 jajka
- 55 g sezamu
- 75 g łuskanego słonecznika
- 50 g prażonych pestek dyni
- 70 g siemienia lnianego
Instrukcje
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Przełóż masę do formy. Ja użyłem jednorazowej, aluminiowej.
- Piecz przez 50 minut. Na koniec wykonaj test suchego patyczka.