fbpx

Keto chleb z ziarnami to doskonała propozycja zarówno dla osób na diecie ketogenicznej, jak i tych którzy nie mogą spożywać glutenu. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

Chleb z ziarnami jest bardzo pożywny. Zobaczysz, że po zjedzeniu dwóch małych kromek będziesz czuła się jakbyś zjadła bochenek pszennego chleba 🙂

Dzięki różnorodności ziaren chlebek zawiera mnóstwo witamin oraz błonnika pokarmowego. Jest to niezwykle ważne, zwłaszcza dla osób na diecie ketogenicznej, które często mają problem z utrzymaniem właściwej podaży błonnika.

Proporcje nie są sztywne. Jeśli wyraźnie preferujesz któryś rodzaj użytych ziaren, to możesz dodać ich więcej ujmując z innego grupy. Ważne jest to, aby po wymieszaniu uzyskać lepką masę. W przeciwnym razie keto chleb może się kruszyć.

Podana lista składników na keto chleb z ziarnami to tzw. baza. Możesz go upiec w takiej formie lub dodatkowo doprawić wedle preferencji. Ja osobiście lubię dodać bazylię i oregano.

keto jadłospis

Keto chleb z ziarnami przepis

Składniki

  • 55g sezamu,
  • 70g siemienia lnianego,
  • 75g łuskanego słonecznika,
  • 50g prażonych pestek dyni
  • 2 jajka

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  3. Przełóż masę do formy. Ja użyłem jednorazowej, aluminiowej.
  4. Piecz przez 50 minut. Na koniec wykonaj test suchego patyczka.
keto chleb z ziarnami

Poniżej znajdziesz rozkład makroskładników w 100g chleba. Z powyższego przepisu wyjdzie Ci około 250g bochenek. 100g keto chleba z ziaren to 654kcal.

Makroskładnikw 100g
Tłuszcz56g
Białko24g
Węglowodany6g

Jeśli szukasz więcej inspiracji na keto pieczywo, to koniecznie sprawdź przepisy na:
Keto chleb z mąki kokosowej
Keto chleb bezglutenowy
Keto bułki bez jajek i nabiału

Keto Chleb z Ziarnami – FAQ

Jak długo mogę przechowywać chleb po upieczeniu?

Keto chleb możesz bez problemu przechowywać nawet 5 dni. Pamiętaj, aby trzymać do w lodówce. Dzięki temu na pewno nic mu się nie stanie i dodatkowo zachowa on swoją świeżość.

Czy mogę upiec keto chleb z ziarnami bez jajek?

Jeśli nie chcesz dodawać do chleba jajek, to możesz je zastąpić zmielonym siemieniem lnianym. jedno jajko zastąp jedną łyżką siemienia. Choć keto chleb zawiera w składzie siemię, to nie jest ono zmielone.

Pamiętaj, aby przed dodaniem do ziaren zalać zmielone siemię letnią wodą i odstawić na 15 minut. Dzięki temu zrobi się z niego gęsta papka, która pozwoli skleić ziarna.

Keto Chleb Z Ziarnami

Czas przygotowania2 minuty
Czas gotowania50 minuty

Składniki

  • 2 jajka
  • 55 g sezamu
  • 75 g łuskanego słonecznika
  • 50 g prażonych pestek dyni
  • 70 g siemienia lnianego

Instrukcje

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  • Przełóż masę do formy. Ja użyłem jednorazowej, aluminiowej.
  • Piecz przez 50 minut. Na koniec wykonaj test suchego patyczka.
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating