fbpx

Frittata z boczkiem i świeżym szpinakiem wygląda imponująco, a do tego jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Frittata to rodzaj włoskiego omletu, który zadomowił się także w polskiej kuchni.

Dzięki dodatkowi boczku i sera frittata będzie nie tylko przepyszna, ale także idealna dla osób na diecie ketogenicznej. Keto frittata z boczkiem jest wyśmienita zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Jeśli chcesz, aby keto frittata nabrała dodatkowego aromatu warto dodać także chorizo.

Do przygotowania frittaty przyda Ci się patelnia z odpinaną rączką, którą będzie można włożyć do piekarnika. Jeśli takiej nie masz, to przygotuj naczynie żaroodporne do którego na końcu wlej całą masę wraz z resztką tłuszczu z patelni.

Zobacz też


Frittata z Boczkiem i Szpinakiem

Składniki

  • 250 g boczku
  • 8 jajek
  • 250 g sera mozzarella
  • 250 g liści świeżego szpinaku
  • 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Nastaw piekarnik na 175 stopni (góra-dół).
  2. Liście szpinaku wypłucz i osusz.
  3. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż boczek.
  4. Po kilku minutach dodaj na patelnię szpinak (wystarczy, że lekko się skurczy).
  5. W misce ubij jajka i dodaj starty ser. Dokładnie wszystko wymieszaj.
  6. Następnie dodaj do miski usmażony boczek i szpinak.
  7. Wszystko wymieszaj, przełóż na patelnię z resztką tłuszczu i wstaw do piekarnika na 25 – 30 minut.

frittata z boczkiem i świeżym szpinakiem

Zobacz też

W poniższej tabeli znajdziesz procentowy rozkład makroskładników.

MakroskładnikUdział
Białko16%
Tłuszcz81%
Węglowodany3%

Jeśli szukasz więcej przepisów na śniadania, to z pewnością zainteresuje Cię przepis na:

Jajecznica po meksykańsku

Frittata z boczkiem i świeżym szpinakiem

Czas przygotowania10 minuty
Czas gotowania35 minuty
Rodzaj: Breakfast
Porcje: 2 porcje

Składniki

  • 8 jajek
  • 250 g boczku
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 250 g sera mozzarella
  • 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
  • sól, pieprz do smaku

Instrukcje

  • Nastaw piekarnik na 175 stopni (góra-dół).
  • Liście szpinaku wypłucz i osusz.
  • Na patelni rozgrzej masło i podsmaż boczek.
  • Po kilku minutach dodaj na patelnię szpinak (wystarczy, że lekko się skurczy).
  • W misce ubij jajka i dodaj starty ser. Dokładnie wszystko wymieszaj.
  • Następnie dodaj do miski usmażony boczek i szpinak.
  • Wszystko wymieszaj, przełóż na patelnię z resztką tłuszczu i wstaw do piekarnika na 25 – 30 minut.
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating