Frittata z boczkiem i świeżym szpinakiem wygląda imponująco, a do tego jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Frittata to rodzaj włoskiego omletu, który zadomowił się także w polskiej kuchni.
Dzięki dodatkowi boczku i sera frittata będzie nie tylko przepyszna, ale także idealna dla osób na diecie ketogenicznej. Keto frittata z boczkiem jest wyśmienita zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Jeśli chcesz, aby keto frittata nabrała dodatkowego aromatu warto dodać także chorizo.
Do przygotowania frittaty przyda Ci się patelnia z odpinaną rączką, którą będzie można włożyć do piekarnika. Jeśli takiej nie masz, to przygotuj naczynie żaroodporne do którego na końcu wlej całą masę wraz z resztką tłuszczu z patelni.
Zobacz też
Frittata z Boczkiem i Szpinakiem
Składniki
- 250 g boczku
- 8 jajek
- 250 g sera mozzarella
- 250 g liści świeżego szpinaku
- 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Nastaw piekarnik na 175 stopni (góra-dół).
- Liście szpinaku wypłucz i osusz.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż boczek.
- Po kilku minutach dodaj na patelnię szpinak (wystarczy, że lekko się skurczy).
- W misce ubij jajka i dodaj starty ser. Dokładnie wszystko wymieszaj.
- Następnie dodaj do miski usmażony boczek i szpinak.
- Wszystko wymieszaj, przełóż na patelnię z resztką tłuszczu i wstaw do piekarnika na 25 – 30 minut.
Zobacz też
W poniższej tabeli znajdziesz procentowy rozkład makroskładników.
Makroskładnik | Udział |
---|---|
Białko | 16% |
Tłuszcz | 81% |
Węglowodany | 3% |
Jeśli szukasz więcej przepisów na śniadania, to z pewnością zainteresuje Cię przepis na:
Jajecznica po meksykańsku
Frittata z boczkiem i świeżym szpinakiem
Składniki
- 8 jajek
- 250 g boczku
- 250 g świeżego szpinaku
- 250 g sera mozzarella
- 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
- sól, pieprz do smaku
Instrukcje
- Nastaw piekarnik na 175 stopni (góra-dół).
- Liście szpinaku wypłucz i osusz.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż boczek.
- Po kilku minutach dodaj na patelnię szpinak (wystarczy, że lekko się skurczy).
- W misce ubij jajka i dodaj starty ser. Dokładnie wszystko wymieszaj.
- Następnie dodaj do miski usmażony boczek i szpinak.
- Wszystko wymieszaj, przełóż na patelnię z resztką tłuszczu i wstaw do piekarnika na 25 – 30 minut.