Keto Babka Cytrynowa – Bez Glutenu, Laktozy i Cukru

Keto Babka Cytrynowa – Bez Glutenu, Laktozy i Cukru

Keto babka cytrynowa to świetny dodatek do kawy, jak i przysmak na wielkanocny stół. To pyszne ciasto zawiera tylko 4g węglowodanów w porcji zatem jest idealne na diecie keto i lchf.

Co ważne, do przygotowania keto babki wystarczy raptem kilka składników, które trzeba wymieszać i wstawić do piekarnika.

Zatem nie ma tu żadnej zbędnej filozofii, za to smak jest naprawdę niebiański.

Ciasto jest także odpowiednie dla osób nie tolerujących laktozy i glutenu. Standardową mąkę zastąpiła tu mieszanka mąki migdałowej i kokosowej.

Kupując mąkę migdałową zwróć uwagę na ilość zawartych węglowodanów. Mąka z migdałów zmielonych wraz z łupinami ma ich więcej.

Jako słodzik w przepisie wykorzystano erytrol. Nie jest on metabolizowany przez organizm, dzięki czemu babka cytrynowa ma niski indeks glikemiczny.

Babka jest puszysta, lekko wilgotna, a do tego ma wyraźny waniliowo – cytrynowy aromat. Jest to chyba jedno z moich ulubionych ciast nisko węglowodanowych.

Jeśli szukasz więcej pomysłów na keto słodycze, to zobacz mojego ebooka, w którym zebrałem 15 sprawdzonych przepisów.

keto słodyczne

Keto Babka Cytrynowa

Składniki

  • 240g mąki migdałowej
  • 30g mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 120ml oleju kokosowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 120ml soku z cytryny
  • 3 łyżki erytrolu

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.
  3. W misce wymieszaj jajka, erytrol, rozpuszczony olej kokosowy i sok z cytryny. Wszystkie składniki muszą mieć mniej więcej taką samą temperaturę, jak temperatura pokojowa, zwłaszcza jajka i sok z cytryny.
  4. W drugiej dużej misce wymieszaj mąkę migdałową, mąkę kokosową i proszek do pieczenia.
  5. Połącz płynne składniki z suchymi. Wszystko dokładnie wymieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. Przełóż ciasto do formy.
  7. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Następnie przykryj formę folią aluminiową i zmniejsz temperaturę do 160 stopni. Kontynuuj pieczenia przez kolejne 50 – 55 minut. Przed wyjęciem wykonaj test suchego patyczka.
keto babka cytrynowa
babka cytrynowa keto

 

W tabeli poniżej znajdziesz informację o rozkładzie makroskładników w kawałku. Jeden kawałek to około 174 kcal. Z podanej ilości składników uzyskasz 16 kawałków.

MakroskładnikIlość
Tłuszcz11g
Białko4,4g
Węglowodany4g

Jeśli szukasz więcej pomysłów na keto ciasta to sprawdź też moje przepisy na:
Waniliowe keto ciasto z mikrofali
Keto sernik bez pieczenia

Keto Babka Cytrynowa – FAQ

Czy mogę zamrozić ciasto?

Tak, keto babka cytrynowa nadaje się do mrożenia. Przed zamrożeniem pokrój ciasto na 16 kawałków. Zamroź je najlepiej w hermetycznym pudełku, upewniając się, że plastry nie nachodzą na siebie.

Możesz też umieścić kawałek papieru śniadaniowego między nimi, aby ułatwić rozmrażanie osobno.

Czy mogę użyć innej mąki niż migdałowa?

Tak, zamiast mąki migdałowej możesz dodać np. sojową. Ewentualnie może być sama kokosowa, jednak w tym wypadku babka będzie miała bardzo kokosowy smak. A w końcu ma to być babka cytrynowa.

Keto Babka Cytrynowa

Prep Time5 mins
Cook Time1 hr
Course: Dessert
Calories: 174kcal

Ingredients

  • 240 g mąki migdałowej
  • 30 g mąki kokosowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 120 ml oleju kokosowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 120 ml soku z cytryny
  • 3 łyżki erytrolu

Instructions

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszaj jajka, erytrol, rozpuszczony olej kokosowy i sok z cytryny. Wszystkie składniki muszą mieć mniej więcej taką samą temperaturę, jak temperatura pokojowa, zwłaszcza jajka i sok z cytryny.
  • W drugiej dużej misce wymieszaj mąkę migdałową, mąkę kokosową i proszek do pieczenia.
  • Połącz płynne składniki z suchymi. Wszystko dokładnie wymieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Przełóż ciasto do formy.
  • Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Następnie przykryj formę folią aluminiową i zmniejsz temperaturę do 160 stopni. Kontynuuj pieczenia przez kolejne 50 – 55 minut. Przed wyjęciem wykonaj test suchego patyczka.
Udostępnij


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating