fbpx

Jajecznica po meksykańsku to niewątpliwie jedna z moich ulubionych odskoczni od standardowej jajecznicy na boczku. Jest równie prosta w przygotowaniu.

Dodatek papryczki jalapeno oraz imbiru sprawiają, że jajecznica po meksykańsku nabiera wyjątkowego charakteru. Starty ser mozzarella zwiększa ilość tłuszczu, dzięki czemu jest to też świetny pomysł na keto śniadanie.

Jeśli lubisz ostry smak, to nie usuwaj pestek z papryczek.

Zobacz też


Jajecznica po meksykańsku

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła do smażenia
  • 2 papryczki jalapeno
  • łyżeczka imbiru
  • 8 pomidorów koktajlowych
  • 50 g sera mozzarella
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Jajka wbij do miski, przypraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  2. Na patelni rozgrzej masło, a następnie podsmaż na nim pokrojone papryczki i imbir.
  3. Pomidory pokrój na pół i dodaj na patelnię.
  4. Wlej na patelnię jajka i cały czas mieszaj.
  5. Po około minucie dodaj starty ser.
  6. Poczekaj jeszcze około 2 minut aż jajka się delikatnie zetną, a ser rozpłynie. Cały czas mieszaj.
  7. Gotową jajecznicę przełóż na talerz.
keto jajecznica po meksykańsku

W poniższej tabeli zamieściłem procentowy rozkład makroskładników na porcję.

MakroskładnikUdział
Białko24%
Tłuszcz73%
Węglowodany3%

Jeśli szukasz więcej pomysłów na keto śniadania z jajkami, to z pewnością zainteresuje Cię przepis na

Keto Omlet z Grzybami i Szpinakiem

Jajecznica po meksykańsku

Czas przygotowania2 minuty
Czas gotowania5 minuty
Rodzaj: Breakfast
Porcje: 1 porcja

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 papryczki jalapeno
  • 8 pomidorów koktajlowych
  • 50 g sera mozzarella
  • 1 łyżeczka imbiru
  • sól, pieprz do smaku

Instrukcje

  • Jajka wbij do miski, przypraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej masło, a następnie podsmaż na nim pokrojone papryczki i imbir.
  • Pomidory pokrój na pół i dodaj na patelnię.
  • Wlej na patelnię jajka i cały czas mieszaj.
  • Po około minucie dodaj starty ser.
  • Poczekaj jeszcze około 2 minut aż jajka się delikatnie zetną, a ser rozpłynie. Cały czas mieszaj.
  • Gotową jajecznicę przełóż na talerz.
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating