Jajecznica po meksykańsku to niewątpliwie jedna z moich ulubionych odskoczni od standardowej jajecznicy na boczku. Jest równie prosta w przygotowaniu.
Dodatek papryczki jalapeno oraz imbiru sprawiają, że jajecznica po meksykańsku nabiera wyjątkowego charakteru. Starty ser mozzarella zwiększa ilość tłuszczu, dzięki czemu jest to też świetny pomysł na keto śniadanie.
Jeśli lubisz ostry smak, to nie usuwaj pestek z papryczek.
Zobacz też
Jajecznica po meksykańsku
Składniki
- 4 jajka
- 2 łyżki masła do smażenia
- 2 papryczki jalapeno
- łyżeczka imbiru
- 8 pomidorów koktajlowych
- 50 g sera mozzarella
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Jajka wbij do miski, przypraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej masło, a następnie podsmaż na nim pokrojone papryczki i imbir.
- Pomidory pokrój na pół i dodaj na patelnię.
- Wlej na patelnię jajka i cały czas mieszaj.
- Po około minucie dodaj starty ser.
- Poczekaj jeszcze około 2 minut aż jajka się delikatnie zetną, a ser rozpłynie. Cały czas mieszaj.
- Gotową jajecznicę przełóż na talerz.
W poniższej tabeli zamieściłem procentowy rozkład makroskładników na porcję.
Makroskładnik | Udział |
---|---|
Białko | 24% |
Tłuszcz | 73% |
Węglowodany | 3% |
Jeśli szukasz więcej pomysłów na keto śniadania z jajkami, to z pewnością zainteresuje Cię przepis na
Keto Omlet z Grzybami i Szpinakiem
Jajecznica po meksykańsku
Porcje: 1 porcja
Składniki
- 4 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 papryczki jalapeno
- 8 pomidorów koktajlowych
- 50 g sera mozzarella
- 1 łyżeczka imbiru
- sól, pieprz do smaku
Instrukcje
- Jajka wbij do miski, przypraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej masło, a następnie podsmaż na nim pokrojone papryczki i imbir.
- Pomidory pokrój na pół i dodaj na patelnię.
- Wlej na patelnię jajka i cały czas mieszaj.
- Po około minucie dodaj starty ser.
- Poczekaj jeszcze około 2 minut aż jajka się delikatnie zetną, a ser rozpłynie. Cały czas mieszaj.
- Gotową jajecznicę przełóż na talerz.