fbpx

Keto Chleb z Mięsa

Keto Chleb z Mięsa

Keto chleb z mięsa brzmi dla Ciebie jak żart? Przyznam, że gdy pierwszy raz spotkałem się z tym przepisem na kanale Keto Kocura, to też tak pomyślałem. Ale zapewniam Cię, że to nie jest żart.

Keto chleb z mięsa jest jak najbardziej prawdziwym przepisem. Nie ma się co oszukiwać, nie smakuje on jak typowy pszenny, czy żytni bochenek, ale nie oznacza to, że jest zły.

Chleb ketogeniczny z mięsa to idealna propozycja dla osób na diecie ketogenicznej, lchf, ale także tych którzy budują masę mięśniową. Najlepsze jest w nim to, że to chyba najprostszy przepis na chleb jaki widziałem.

Wystarczy ugotować mięso, a następnie zblendować z resztą składników i włożyć na niecałą godzinę do piekarnika. I tyle, gotowe.

Chleb ma mocny aromat jajeczny, dlatego jeśli Ci to przeszkadza, to warto go mocniej doprawić. W przepisie użyłem tylko soli i pieprzu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać też inne przyprawy.

Jeśli szukasz więcej przepisów na keto chleb to zachęcam do zapoznania się z moim ebookiem.

keto chleb

Keto Chleb z Mięsa

Składniki

  • 400g piersi z indyka
  • 7 jajek
  • 60ml oliwy
  • łyżeczka sody
  • sól i pieprz do smaku
  • 20ml octu jabłkowego

Sposób przygotowania

  1. Mięso obierz z błon i ugotuj.
  2. Nagrzej piekarnik na 180 stopni.
  3. Włóż wszystkie składniki do blendera kielichowego i dokładnie zblenduj na jednolitą masę.
  4. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę do formy.
  5. Wstaw chleb do piekarnika na 50 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy chleb jest suchy w środku.
keto chleb z mięsa

Poniżej znajdziesz rozkład makroskładników na kromkę. Założyłem, że chleb będzie pokrojony na 12 kromek. Jedna kromka to około 114kcal

MakroskładnikIlość
Tłuszcz8g
Białko10g
Węglowodany0g

Spodobał Ci się przepis na keto chleb z mięsa? W takim razie mam prośbę o udostępnienie go i koniecznie daj znać w komentarzu jak Ci smakował. Zajrzyj też do innych przepisów na keto chleb.

Keto chleb z mąki migdałowej
Keto bułki bez jajek i nabiału

Keto chleb z mięsa – FAQ

Jak długo można przechowywać chleb ketogeniczny z mięsa?

Chociaż nazywamy go chlebem, to trzeba pamiętać że w składzie jest jedynie mięso i jaja. Dlatego w kwestii przechowywania należy go traktować raczej jako pieczeń, czy klops z jajkiem niż chleb 🙂

Przede wszystkim chleb po wystygnięciu musi być przechowywany w lodówce. Osobiście nie trzymałem go dłużej niż dwa dni, ale myślę że do trzech dni w lodówce powinien zachować świeżość.

Czy mogę użyć innego rodzaju mięsa?

Jasne, nic nie stoi na przeszkodzie żeby zamienić indyka np. na kurczaka. Wszystko zależy od Twoich preferencji.

Keto Chleb z Mięsa

Prep Time25 mins
Cook Time50 mins
Servings: 12 kromek
Calories: 114kcal

Ingredients

  • 400 g piersi z indyka
  • 7 jajek
  • 1 łyżeczka sody
  • 60 ml oliwy
  • 20 ml octu jabłkowy
  • sól, pieprz

Instructions

  • Mięso obierz z błon i ugotuj.
  • Nagrzej piekarnik na 180 stopni.
  • Włóż wszystkie składniki do blendera kielichowego i dokładnie zblenduj na jednolitą masę.
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę do formy.
  • Wstaw chleb do piekarnika na 50 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy chleb jest suchy w środku.
Udostępnij


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




keto chleb z mięsa



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating