Keto Chleb z Mięsa

Keto chleb z mięsa brzmi dla Ciebie jak żart? Przyznam, że gdy pierwszy raz spotkałem się z tym przepisem na kanale Keto Kocura, to też tak pomyślałem. Ale zapewniam Cię, że to nie jest żart.
Keto chleb z mięsa jest jak najbardziej prawdziwym przepisem. Nie ma się co oszukiwać, nie smakuje on jak typowy pszenny, czy żytni bochenek, ale nie oznacza to, że jest zły.
Chleb ketogeniczny z mięsa to idealna propozycja dla osób na diecie ketogenicznej, lchf, ale także tych którzy budują masę mięśniową. Najlepsze jest w nim to, że to chyba najprostszy przepis na chleb jaki widziałem.
Wystarczy ugotować mięso, a następnie zblendować z resztą składników i włożyć na niecałą godzinę do piekarnika. I tyle, gotowe.
Chleb ma mocny aromat jajeczny, dlatego jeśli Ci to przeszkadza, to warto go mocniej doprawić. W przepisie użyłem tylko soli i pieprzu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać też inne przyprawy.
Jeśli szukasz więcej przepisów na keto chleb to zachęcam do zapoznania się z moim ebookiem.



Spis treści
Keto Chleb z Mięsa
Składniki
- 400g piersi z indyka
- 7 jajek
- 60ml oliwy
- łyżeczka sody
- sól i pieprz do smaku
- 20ml octu jabłkowego
Sposób przygotowania
- Mięso obierz z błon i ugotuj.
- Nagrzej piekarnik na 180 stopni.
- Włóż wszystkie składniki do blendera kielichowego i dokładnie zblenduj na jednolitą masę.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę do formy.
- Wstaw chleb do piekarnika na 50 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy chleb jest suchy w środku.



Poniżej znajdziesz rozkład makroskładników na kromkę. Założyłem, że chleb będzie pokrojony na 12 kromek. Jedna kromka to około 114kcal
Makroskładnik | Ilość |
---|---|
Tłuszcz | 8g |
Białko | 10g |
Węglowodany | 0g |
Spodobał Ci się przepis na keto chleb z mięsa? W takim razie mam prośbę o udostępnienie go i koniecznie daj znać w komentarzu jak Ci smakował. Zajrzyj też do innych przepisów na keto chleb.
Keto chleb z mąki migdałowej
Keto bułki bez jajek i nabiału
Keto chleb z mięsa – FAQ
Jak długo można przechowywać chleb ketogeniczny z mięsa?
Chociaż nazywamy go chlebem, to trzeba pamiętać że w składzie jest jedynie mięso i jaja. Dlatego w kwestii przechowywania należy go traktować raczej jako pieczeń, czy klops z jajkiem niż chleb 🙂
Przede wszystkim chleb po wystygnięciu musi być przechowywany w lodówce. Osobiście nie trzymałem go dłużej niż dwa dni, ale myślę że do trzech dni w lodówce powinien zachować świeżość.
Czy mogę użyć innego rodzaju mięsa?
Jasne, nic nie stoi na przeszkodzie żeby zamienić indyka np. na kurczaka. Wszystko zależy od Twoich preferencji.
Keto Chleb z Mięsa
Ingredients
- 400 g piersi z indyka
- 7 jajek
- 1 łyżeczka sody
- 60 ml oliwy
- 20 ml octu jabłkowy
- sól, pieprz
Instructions
- Mięso obierz z błon i ugotuj.
- Nagrzej piekarnik na 180 stopni.
- Włóż wszystkie składniki do blendera kielichowego i dokładnie zblenduj na jednolitą masę.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę do formy.
- Wstaw chleb do piekarnika na 50 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy chleb jest suchy w środku.