Wegańskie ciasto marchewkowe fit jest doskonałą propozycją na łatwy i smaczny deser. Moje ciasto marchewkowe nie zawiera ani jajek, ani tłuszczy pochodzenia zwierzęcego. Do tego zamiast cukru użyłem erytrolu.
Dzięki temu jest ono idealne nie tylko dla wegan, ale także osób dbających o linię. Erytrol poza tym, że jest znacznie mniej kaloryczny, to dodatkowo jego indeks glikemiczny wynosi zero. Dlatego po wegańskie ciasto marchewkowe mogą także z powodzeniem sięgać osoby chore na cukrzycę.
W przepisie zamiast jajek użyłem siemienia lnianego w stosunku 1 łyżka siemiania – 1 jajko. Siemię lniane jest poza tym, że jest bogate w łatwo przyswajalne białka, to do tego obniża poziom złego cholesterolu (LDL).
Dzięki temu wegańskie ciasto marchewkowe fit jest nie tylko smaczne, ale także znacznie zdrowsze od standardowej wersji.
Wegańskie ciasto marchewkowe fit – SKŁADNIKI
- 400g marchewki
- 120g płatków owsianych
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oliwy
- 6 łyżeczek erytrolu
- 50g orzechów włoskich
Wegańskie ciasto marchewkowe fit – SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na początku nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni, grzanie góra – dół. Formę na ciasto (u mnie średnica 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
- Siemie lniane zmiel w młynku do kawy i zalej ciepłą wodą na około 10 minut aż napęcznieje.
- Orzechy posiekaj na drobno,
- Marchew obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
- Płatki trzeba zmielić na mąkę. Najlepiej użyć do tego młynka do kawy.
- Wymieszaj wszystkie składniki, po czym bardzo dokładnie zmiksuj. U mnie trwa to około 5 minut. Jeśli masa będzie wydawała Ci się zbyt sucha możesz dolać trochę wody.
- Zmiksowaną masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 minut.
Jeśli szukasz więcej pomysłów na fit słodycze, to z pewnością zainteresuje Cię również:
Wegańskie brownie z fasoli fit
Jeśli chcesz zapisać przepis lub go wydrukować kliknij w poniższy przycisk „Print Recipe”.
Wegańskie Ciasto Marchewkowe Fit
Składniki
- 400 g marchewki
- 120 g płatków owsianych
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżeczek erytrolu
- 50 g orzechów włoskich
Instrukcje
- Na początku nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni, grzanie góra – dół. Formę na ciasto (u mnie średnica 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
- Siemie lniane zmiel w młynku do kawy i zalej ciepłą wodą na około 10 minut aż napęcznieje.
- Orzechy posiekaj na drobno
- Marchew obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
- Płatki trzeba zmielić na mąkę. Najlepiej użyć do tego młynka do kawy.
- Wymieszaj wszystkie składniki, po czym bardzo dokładnie zmiksuj. U mnie trwa to około 5 minut. Jeśli masa będzie wydawała Ci się zbyt sucha możesz dolać trochę wody.
- Zmiksowaną masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 minut