fbpx

Keto bułki są świetnym zamiennikiem standardowego wysoko węglowodanowego pieczywa. Wyglądają i smakują równie dobrze jak normalne bułki i nie grożą pożegnaniem z ketozą.

Moje keto bułki są bez jajek i nabiału, więc mogą po niego sięgnąć także weganie. Zamiast jajek, jako spoiwo użyłem siemienia lnianego, które jest jednym z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3.

Keto bułki mogą być fajnym pomysłem zarówno na śniadanie, jak i na przekąskę w podróży. Wystarczy kilka dodatków i mamy pyszną kanapkę w wersji LCHF.

keto jadłospis

Przepis jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Keto bułki, jak sam się przekonasz, bardzo fajnie wyrastają. W efekcie wyglądają identycznie jak normalne pieczywo.

Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika, bo keto bułki opadną. Podczas formowania bułek posmaruj dłonie oliwą. Dzięki temu ciasto nie będzie przywierać do palców.


Keto Bułki Bez Jajek i Nabiału

Składniki

  • 50 g łupin babki jajowatej
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki mąki migdałowej
  • szklanka gorącej wody

Sposób przygotowania

  1. Ustaw piekarnik na 175 stopni (góra – dół).
  2. Siemię lniane zmiel i zalej letnią wodą. Odstaw na około 10 minut, aż zgęstnieje.
  3. Do miski wsyp wszystkie suche składniki i wymieszaj.
  4. Dolej wody i dodaj siemię. Dokładnie wymieszaj, najlepiej mikserem.
  5. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  6. Z ciasta uformuj rulon, pokrój na równe części. Z każdej z nich uformuj bułkę i rozłóż na blaszce.
  7. Włóż do piekarnika na 50 – 60 minut. Czas uzależniony jest od wielkości keto bułek.
  8. Keto bułki będą gotowe, gdy pukając w jej spód usłyszysz głuchy odgłos.

keto bułki z siemienia lnianego
keto bułki bez jajek

W poniższej tabeli znajdziesz procentowy rozkład makroskładników w jednej keto bułce. Z przepisu wychodzi sześć bułek.

MakroskładnikUdział
Białko17%
Tłuszcz79%
Węglowodany4%

Jeśli szukasz więcej inspiracji na keto pieczywo, to koniecznie sprawdź przepisy na:
Keto chleb z mąki kokosowej
Keto chleb bezglutenowy
Keto chleb z twarogiem

Keto Bułki – FAQ

Czy mogę użyć innych składników do przygotowania keto bułek?

Jasne, ilość kompozycji składników na keto bułki jest naprawdę dużo. Jeśli nie masz lub nie lubisz mąki migdałowej, to możesz użyć mąkę kokosową.

Jeśli nie jesteś weganinem, to siemię lniane możesz zastąpić jajkami w stosunku 1 łyżka siemienia do 1 jajka.

Ponadto, możesz dodać nasiona słonecznika, albo pestki dyni. Dobrym pomysłem jest także posypanie keto bułek makiem lub sezamem.

Czy keto bułki są bez laktozy?

Tak, w tym przepisie keto bułki są bez laktozy i bez glutenu.

Keto Bułki Bez Jajek i Nabiału

Czas przygotowania10 minuty
Czas gotowania1 godzina
Porcje: 6 bułek

Składniki

  • 50 g łupin babki jajowatej
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki mąki migdałowej
  • 1 szklanka gorącej wody

Instrukcje

  • Ustaw piekarnik na 175 stopni (góra – dół).
  • Siemię lniane zmiel i zalej letnią wodą. Odstaw na około 10 minut, aż zgęstnieje.
  • Do miski wsyp wszystkie suche składniki i wymieszaj.
  • Dolej wody i dodaj siemię. Dokładnie wymieszaj, najlepiej mikserem.
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  • Z ciasta uformuj rulon, pokrój na równe części. Z każdej z nich uformuj bułkę i rozłóż na blaszce.
  • Włóż do piekarnika na 50 – 60 minut. Czas uzależniony jest od wielkości keto bułek.
  • Keto bułki będą gotowe, gdy pukając w jej spód usłyszysz głuchy odgłos.
Udostępnij

Dołącz do rozmowy

8 komentarzy

    1. Bułki powinny być suche. Jeśli wyszły Ci wilgotne, to może zbyt krótko trzymałaś je w piekarniku. Możliwe też, że ciasto było za rzadkie. Siemię należy zalać minimalną ilością wody, aby powstał kleik.

    1. Tak, może być gotowe. Chociaż rekomenduję mielić samemu, bo kwasy omega-3 bardzo szybko się utleniają po zmieleniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating