Bezglutenowy keto chleb to idealna propozycja zarówno dla tych, którzy są na diecie ketogenicznej, jak i osób stroniących od glutenu.
Przepis na chleb ketogeniczny jest bardzo prosty i szybki, także nie musisz być doświadczonym piekarzem.
W tym przepisie zaprezentuję Ci keto chleb z mąki migdałowej z domieszką mąki kokosowej. Jeśli masz inne preferencje, możesz zastosować inną proporcję lub np. użyć samej mąki kokosowej.
Jeśli chcesz przygotować keto chleb w wersji dla wegan, to zamiast jajek możesz użyć siemienia lnianego. Zachowaj proporcję 1:1, tzn. zamiast jednego jajka dodaj 1 łyżkę siemienia.
Keto Chleb Bezglutenowy
Składniki
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 3/4 szklanki mąki kokosowej
- 1/3 szklanki sezamu
- 0,5 szklanki siemienia lnianego
- 1/4 szklanki łupin babki jajowatej
- 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 6 jajek
- 0,5 szklanki oleju kokosowego
- 1,5 łyżeczki bazylii i oregano
Sposób przygotowania
- Ustaw piekarnik na 175 stopni (góra – dół).
- Wymieszaj wszystkie suche składniki.
- W oddzielnej misce dokładnie ubij jajka z olejem kokosowym.
- Połącz mokre składniki z suchymi i dokładnie wymieszaj. Najlepiej użyj miksera.
- Wyłóż formę papierem do pieczenia, albo nasmaruj ją masłem. Wlej do formy ciasto.
- Włóż do piekarnika na 45 minut. Po tym czasie wbij do chleba wykałaczkę. Keto chleb będzie gotowy, jeśli wykałaczka będzie sucha.
- Po 10 – 15 minutach od wyjęcia z piekarnika wyjmij chleb z formy i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli zostawisz go w formie, to będzie mokry.
W tabeli znajdziesz procentowy rozkład makroskładników na kromkę. Z przepisu powinieneś uzyskać 20 kromek keto chleba.
Makroskładnik | Udział |
---|---|
Białko | 11% |
Tłuszcz | 85% |
Węglowodany | 4% |
Jeśli szukasz więcej inspiracji na keto pieczywo, to koniecznie sprawdź przepisy na:
Keto chleb z mąki kokosowej
Keto bułki bez jajek i nabiału
Keto chleb z ziarnami
Jak długo mogę przechowywać keto chleb?
Keto chleb wytrzymuje do pięciu dni, ale musi być przechowywany w lodówce. Jeśli obawiasz się, że nie zdążysz go zjeść, to możesz go zamrozić.
Keto Chleb Bezglutenowy
Składniki
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 3/4 szklanki mąki kokosowej
- 1/3 szklanki sezamu
- 0,5 szklanki siemienia lnianego
- 1/4 szklanki łupin babki jajowatej
- 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 0,5 szklanki oleju kokosowego
- 6 jajek
- 1,5 łyżeczki bazylii i oregano
Instrukcje
- Ustaw piekarnik na 175 stopni (góra – dół).
- Wymieszaj wszystkie suche składniki.
- W oddzielnej misce dokładnie ubij jajka z olejem kokosowym
- Połącz mokre składniki z suchymi i dokładnie wymieszaj. Najlepiej użyj miksera.
- Wyłóż formę papierem do pieczenia, albo nasmaruj ją masłem. Wlej do formy ciasto.
- Włóż do piekarnika na 45 minut. Po tym czasie wbij do chleba wykałaczkę. Keto chleb będzie gotowy, jeśli wykałaczka będzie sucha.
- Po 10 – 15 minutach od wyjęcia z piekarnika wyjmij chleb z formy i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli zostawisz go w formie, to będzie mokry.
Czy zamiast oleju kokosowego mozna uzyc oleju MCT?
Nie próbowałem, olej kokosowy ma trochę inną konsystencję, ale powinno się udać 🙂