fbpx

Bezglutenowy keto chleb to idealna propozycja zarówno dla tych, którzy są na diecie ketogenicznej, jak i osób stroniących od glutenu.

Przepis na chleb ketogeniczny jest bardzo prosty i szybki, także nie musisz być doświadczonym piekarzem.

W tym przepisie zaprezentuję Ci keto chleb z mąki migdałowej z domieszką mąki kokosowej. Jeśli masz inne preferencje, możesz zastosować inną proporcję lub np. użyć samej mąki kokosowej.

Jeśli chcesz przygotować keto chleb w wersji dla wegan, to zamiast jajek możesz użyć siemienia lnianego. Zachowaj proporcję 1:1, tzn. zamiast jednego jajka dodaj 1 łyżkę siemienia.

keto chleb

Keto Chleb Bezglutenowy

Składniki

  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej
  • 1/3 szklanki sezamu
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego
  • 1/4 szklanki łupin babki jajowatej
  • 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 6 jajek
  • 0,5 szklanki oleju kokosowego
  • 1,5 łyżeczki bazylii i oregano

Sposób przygotowania


  1. Ustaw piekarnik na 175 stopni (góra – dół).
  2. Wymieszaj wszystkie suche składniki.
  3. W oddzielnej misce dokładnie ubij jajka z olejem kokosowym.
  4. Połącz mokre składniki z suchymi i dokładnie wymieszaj. Najlepiej użyj miksera.
  5. Wyłóż formę papierem do pieczenia, albo nasmaruj ją masłem. Wlej do formy ciasto.
  6. Włóż do piekarnika na 45 minut. Po tym czasie wbij do chleba wykałaczkę. Keto chleb będzie gotowy, jeśli wykałaczka będzie sucha.
  7. Po 10 – 15 minutach od wyjęcia z piekarnika wyjmij chleb z formy i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli zostawisz go w formie, to będzie mokry.
keto chleb

W tabeli znajdziesz procentowy rozkład makroskładników na kromkę. Z przepisu powinieneś uzyskać 20 kromek keto chleba.

MakroskładnikUdział
Białko11%
Tłuszcz85%
Węglowodany4%

Jeśli szukasz więcej inspiracji na keto pieczywo, to koniecznie sprawdź przepisy na:
Keto chleb z mąki kokosowej
Keto bułki bez jajek i nabiału
Keto chleb z ziarnami

Jak długo mogę przechowywać keto chleb?

Keto chleb wytrzymuje do pięciu dni, ale musi być przechowywany w lodówce. Jeśli obawiasz się, że nie zdążysz go zjeść, to możesz go zamrozić.

Keto Chleb Bezglutenowy

Czas przygotowania5 minuty
Czas gotowania40 minuty

Składniki

  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej
  • 1/3 szklanki sezamu
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego
  • 1/4 szklanki łupin babki jajowatej
  • 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 0,5 szklanki oleju kokosowego
  • 6 jajek
  • 1,5 łyżeczki bazylii i oregano

Instrukcje

  • Ustaw piekarnik na 175 stopni (góra – dół).
  • Wymieszaj wszystkie suche składniki.
  • W oddzielnej misce dokładnie ubij jajka z olejem kokosowym
  • Połącz mokre składniki z suchymi i dokładnie wymieszaj. Najlepiej użyj miksera.
  • Wyłóż formę papierem do pieczenia, albo nasmaruj ją masłem. Wlej do formy ciasto.
  • Włóż do piekarnika na 45 minut. Po tym czasie wbij do chleba wykałaczkę. Keto chleb będzie gotowy, jeśli wykałaczka będzie sucha.
  • Po 10 – 15 minutach od wyjęcia z piekarnika wyjmij chleb z formy i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli zostawisz go w formie, to będzie mokry.
Udostępnij

Dołącz do rozmowy

2 komentarze

    1. Nie próbowałem, olej kokosowy ma trochę inną konsystencję, ale powinno się udać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating