fbpx

Keto Chleb Z Twarogiem

Keto Chleb Z Twarogiem

Mój przepis na keto chleb z twarogiem jest idealnym substytutem pszennego bochenka chleba dla osób na diecie nisko węglowodanowej.

Wiele osób przechodzących na dietę ketogeniczną ma problem z odmówieniem sobie pieczywa, zwłaszcza gdy rano przechodzą obok piekarni i poczują wydobywający się intensywny zapach świeżego chleba.

Jeśli znasz ten problem, to musisz spróbować przepisu na keto chleb z twarogiem.

Keto chleb jest zwarty, ale pomimo sporej ilości jajek przypomina raczej białe pieczywo, niż żytnie, które jest znacznie bardziej “gliniaste”.

Co ważne, przepis na keto chleb z twarogiem jest bardzo prosty, szybki i nie wymaga wielu składników. Nawet jeśli nie masz żadnego doświadczenia w wypiekach, to z pewnością dasz sobie radę.

W przepisie dodałem jedną łyżkę erytrolu. Jest to opcjonalny składnik, ale miej na uwadze, że klasyczne białe pieczywo jest często delikatnie dosładzane. Dlatego jeśli chcesz w pełni odwzorować smak, to zalecam dodanie odrobiny słodyczy.

Jeśli zatem masz ochotę na nisko węglowodanową wersję pysznego i pachnącego pieczywa, to zapraszam do dalszej lektury.

Jeśli szukasz więcej inspiracji na keto pieczywo, to koniecznie sprawdź przepisy na:
Keto chleb z mąki kokosowej
Keto chleb bezglutenowy
Keto bułki bez jajek i nabiału

Keto Chleb z Twarogiem

Składniki

  • 1 ¼ szklanki mąki migdałowej,
  • 1 łyżka erytrolu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 4 jajka
  • 100g tłustego twarogu w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki niesolonego masła w temperaturze pokojowej

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do 220 stopni i przygotuj dwie miski.
  2. W pierwszej misce wymieszaj mąkę migdałową, proszek do pieczenia.
  3. W drugiej misce mikserem elektrycznym zblenduj masło z łyżką erytrolu, aż masa będzie lekka, puszysta i dobrze się rozprowadza.
  4. Następnie dodaj twaróg i dobrze wymieszaj.
  5. Dodawaj jajka pojedynczo, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
  6. Na koniec dodaj suche składniki: mąkę migdałową, proszek do pieczenia, sól i dobrze wymieszaj, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
  7. Przełóż ciasto do natłuszczonej formy i włóż do piekarnika na 30 – 40 minut. Po 30 minutach najlepiej zrobić test suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu pozostaw keto chleb na około 10 minut, a następnie wyjmij go z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  9. Keto chleb z twarogiem możesz przechowywać w lodówce do 7 dni lub zamrożony przez 30 dni.
chleb ketogeniczny z twarogiem
keto chleb z twarogiem

Poniżej znajdziesz rozkład makroskładników w porcji. Z przepisu uzyskasz 12 porcji. Jedna porcja keto chleba z twarogiem zawiera 102 kcal.

MakroskładnikIlość
Tłuszcz9,6g
Białko3,1g
Węglowodany1,9g

Keto Chleb z Twarogiem – Przechowywanie

Swój keto chleb możesz z powodzeniem przechowywać nawet do 7 dni w lodówce. Pamiętaj, aby trzymać go pod przykryciem. W przeciwnym razie może pochłonąć zapach innej żywności.

Keto chleb z twarogu można także mrozić. W tym wypadku możesz go przechowywać nawet do 30 dni.

Keto Chleb Z Twarogiem

Prep Time10 mins
Cook Time40 mins
Course: Breakfast
Servings: 12 porcji
Calories: 102kcal

Ingredients

  • 1,25 szklanki mąki migdałowej
  • 1 łyżka erytrolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 100 g tłustego twarogu w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki niesolonego masła w temperaturze pokojowej

Instructions

  • Nagrzej piekarnik do 220 stopni i przygotuj dwie miski.
  • W pierwszej misce wymieszaj mąkę migdałową, proszek do pieczenia.
  • W drugiej misce mikserem elektrycznym zblenduj masło z łyżką erytrolu, aż masa będzie lekka, puszysta i dobrze się rozprowadza.
  • Następnie dodaj twaróg i dobrze wymieszaj.
  • Dodawaj jajka pojedynczo, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
  • Na koniec dodaj suche składniki: mąkę migdałową, proszek do pieczenia, sól i dobrze wymieszaj, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję
  • Przełóż ciasto do natłuszczonej formy i włóż do piekarnika na 30 – 40 minut. Po 30 minutach najlepiej zrobić test suchego patyczka.
  • Po upieczeniu pozostaw keto chleb na około 10 minut, a następnie wyjmij go z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Keto chleb z twarogiem możesz przechowywać w lodówce do 7 dni lub zamrożony przez 30 dni.
Udostępnij


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




keto chleb z twarogiem



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating