Keto Gołąbki z Kalafiorem

Keto gołąbki z kalafiorem to klasyka gatunku w wersji nisko węglowodanowej. Są równie smaczne co tradycyjne gołąbki, a do tego dostępne dla osób na diecie keto i lchf.
Sekretem tych gołąbków jest „ryż” z kalafiora, który ma zdecydowanie mniej węglowodanów, a jego konsystencja świetnie naśladuje tradycyjny ryż.
Keto gołąbki z kalafiorem są równie proste w przygotowaniu co ich standardowa odmiana. Jedyną różnicą jest wspomniany ryż, ale bez obaw. Jak zaraz zobaczysz, jest to bajecznie proste.
Mój przepis jest dość standardowy, tzn. są to gołąbki z sosie pomidorowym. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować inny sos, czy użyć innych przypraw.
Jeśli szukasz więcej pomysłów na dania z ryżem z kalafiora, to z pewnością spodoba Ci się mój przepis na:
Keto Sushi z Kalafiora
Keto gołąbki z kalafiorem świetnie smakują w parze z sosem grzybowym. Do sosu warto dodać trochę suszonych grzybów, co znacznie podbije grzybowy aromat.



Jeśli chcesz zredukować ilość węglowodanów, to zamiast kapusty użyj liści nori. W tym wariancie musisz oddzielnie usmażyć mięso, a następnie zawinąć farsz w nori.
Keto Gołąbki z Kalafiora
Składniki
- główka kapusty
- 400g mielonej piersi z indyka
- 1 jajko
- 1 pokrojony w kostkę pomidor bez skóry
- 160g ryżu z kalafiora
- 1 łyżka bazylii i oregano
- 1 łyżeczka pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
- 400ml passaty pomidorowej
Sposób przygotowania
- Liście kapusty oddzielić od twardej łodygi i obgotować w lekko osolonej wodzie przez 15 minut.
- Kalafior zmielić w robocie na konsystencję ryżu i uprażyć na suchej patelni aż zrobi się miękki.
- Mięso obrać z błon i żył, a następnie zmielić na drobnych oczkach.
- W dużej misce wymieszać mięso z ryżem i dodać 200ml passaty, jajko oraz wszystkie przyprawy.
- Na każdy liść nałożyć porcję nadzienia i zwinąć w rulon.
- Gołąbki włożyć do naczynia żaroodpornego. Naczynie wysmaruj masłem lub wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty.
- Polej gołąbki resztką passaty.
- Włóż gołąbki do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piecz przez 40 minut.
Jeden gołąbek z kalafiorem to 321 kcal. Z przepisu powinno wyjść Ci około 6 gołąbków. Poniżej zamieszczam rozkład makroskładników na jednego gołąbka.
Makroskładnik | Ilość w gramach |
---|---|
Tłuszcz | 18 |
Białko | 25 |
Węglowodany | 10 |



Keto Gołąbki z Kalafiorem – FAQ
Czy mogę mrozić gołąbki?
Tak, gołąbki z kalafiorem można mrozić zarówno na surowo, jak i po upieczeniu. Osobiście rekomenduję mrożenie po upieczeniu, gdyż gołąbki mają wtedy mniej wody.
Jak długo można przechowywać keto gołąbki?
Gołąbki możesz bez problemu przechowywać do trzech dni. Pamiętaj, aby tuż po wystudzeniu włożyć je do lodówki.
Keto Gołąbki z Kalafiorem
Ingredients
- główka kapusty
- 400 g mielonej piersi z indyka
- 1 jajko
- 1 pokrojony w kostkę pomidor bez skóry
- 160 g ryżu z kalafiora
- 1 łyżka bazylii i oregano
- 1 łyżeczka pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
- 400 ml passaty pomidorowej
Instructions
- Liście kapusty oddzielić od twardej łodygi i obgotować w lekko osolonej wodzie przez 15 minut.
- Kalafior zmielić w robocie na konsystencję ryżu i uprażyć na suchej patelni aż zrobi się miękki.
- Mięso obrać z błon i żył, a następnie zmielić na drobnych oczkach.
- W dużej misce wymieszać mięso z ryżem i dodać 200ml passaty, jajko oraz wszystkie przyprawy.
- Na każdy liść nałożyć porcję nadzienia i zwinąć w rulon.
- Gołąbki włożyć do naczynia żaroodpornego. Naczynie wysmaruj masłem lub wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty.
- Polej gołąbki resztką passaty.
- Włóż gołąbki do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piecz przez 40 minut.