Naleśniki z kalafiora to proste, pyszne i sycące danie, które jest ciekawą odskocznią od naleśników, które jadamy na co dzień. Dla urozmaicenia smaku dodałem szczyptę papryczki chilli. Jeśli z powodzeniem można zastąpić je curry.
Dzięki niskiej ilości węglowodanów naleśniki z kalafiora są idealną propozycją na keto śniadanie. Jeśli chcesz zwiększyć ilość tłuszczu, to proponuję podać naleśniki z plastrami łososia.
Zobacz też:
Keto Naleśniki z Kalafiora
Składniki
- 500 g kalafiora
- 3 jajka
- pół łyżeczki zmielonej papryczki chili
- masło do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Kalafior umyj i zetrzyj na tarce lub w robocie kuchennym (drobne oczka).
- Jajka wbij do miski, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Jeśli nie masz trzepaczki, to możesz użyć blendera ręcznego.
- Do masy jajecznej dodaj startego kalafiora, wymieszaj i odstaw na 5 minut.
- Na patelni zogrzej masło.
- Za pomocą łyżki wylej na patelnię masę z miski formując z niej małe naleśniki. Ilość naleśników zależy od wielkości patelni i Twoich preferencji.
- Naleśniki smaż przez około 4 – 5 minut z każdej strony na średnik ogniu bez przykrycia.
W tabeli poniżej znajdziesz procentowy rozkład makroskładników na całość dania.
Makroskładnik | Udział (w %) |
---|---|
Białko | 10% |
Tłuszcz | 84% |
Węglowodany | 7% |
Jeśli szukasz więcej propozycji na keto śniadania, to z pewnością zainteresuje Cię przepis na:
Keto Naleśniki z Kalafiora
Porcje: 2 porcje
Składniki
- 300 g kalafiora
- 3 jajka
- masło do smażenia
- 0,5 łyżeczki papryczki chilli
- sól, pieprz do smaku
Instrukcje
- Kalafior umyj i zetrzyj na tarce lub w robocie kuchennym (drobne oczka).
- Jajka wbij do miski, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Jeśli nie masz trzepaczki, to możesz użyć blendera ręcznego.
- Do masy jajecznej dodaj startego kalafiora, wymieszaj i odstaw na 5 minut.
- Na patelni rozgrzej masło
- Za pomocą łyżki wylej na patelnię masę z miski formując z niej małe naleśniki. Ilość naleśników zależy od wielkości patelni i Twoich preferencji.
- Naleśniki smaż przez około 4 – 5 minut z każdej strony na średnik ogniu bez przykrycia.