fbpx

Naleśniki z kalafiora to proste, pyszne i sycące danie, które jest ciekawą odskocznią od naleśników, które jadamy na co dzień. Dla urozmaicenia smaku dodałem szczyptę papryczki chilli. Jeśli z powodzeniem można zastąpić je curry.

Dzięki niskiej ilości węglowodanów naleśniki z kalafiora są idealną propozycją na keto śniadanie. Jeśli chcesz zwiększyć ilość tłuszczu, to proponuję podać naleśniki z plastrami łososia.

Zobacz też:


Keto Naleśniki z Kalafiora

Składniki

  • 500 g kalafiora
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki zmielonej papryczki chili
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Kalafior umyj i zetrzyj na tarce lub w robocie kuchennym (drobne oczka).
  2. Jajka wbij do miski, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Jeśli nie masz trzepaczki, to możesz użyć blendera ręcznego.
  3. Do masy jajecznej dodaj startego kalafiora, wymieszaj i odstaw na 5 minut.
  4. Na patelni zogrzej masło.
  5. Za pomocą łyżki wylej na patelnię masę z miski formując z niej małe naleśniki. Ilość naleśników zależy od wielkości patelni i Twoich preferencji.
  6. Naleśniki smaż przez około 4 – 5 minut z każdej strony na średnik ogniu bez przykrycia.

keto naleśniki z kalafiora

W tabeli poniżej znajdziesz procentowy rozkład makroskładników na całość dania.

MakroskładnikUdział (w %)
Białko10%
Tłuszcz84%
Węglowodany7%

Jeśli szukasz więcej propozycji na keto śniadania, to z pewnością zainteresuje Cię przepis na:

Keto Omlet z Grzybami

Keto Naleśniki z Kalafiora

Czas przygotowania10 minuty
Czas gotowania8 minuty
Rodzaj: Breakfast
Porcje: 2 porcje

Składniki

  • 300 g kalafiora
  • 3 jajka
  • masło do smażenia
  • 0,5 łyżeczki papryczki chilli
  • sól, pieprz do smaku

Instrukcje

  • Kalafior umyj i zetrzyj na tarce lub w robocie kuchennym (drobne oczka).
  • Jajka wbij do miski, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Jeśli nie masz trzepaczki, to możesz użyć blendera ręcznego.
  • Do masy jajecznej dodaj startego kalafiora, wymieszaj i odstaw na 5 minut.
  • Na patelni rozgrzej masło
  • Za pomocą łyżki wylej na patelnię masę z miski formując z niej małe naleśniki. Ilość naleśników zależy od wielkości patelni i Twoich preferencji.
  • Naleśniki smaż przez około 4 – 5 minut z każdej strony na średnik ogniu bez przykrycia.
Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating