Keto nutella z awokado to pyszna i zdrowa alternatywa dla standardowego czekoladowego kremu jaki znamy z półek sklepowych. Dzięki dodatkowi awokado keto nutella jest świetnym źródłem naturalnych antyoksydantów.
Ponadto, porcja tego pysznego kremu to dawka jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6
Keto nutella z awokado nie zawiera cukru, ani glutenu. Mogą po nią zatem sięgać zarówno osoby na diecie ketogenicznej, paleo, jak i te mające problemy z cukrzycą, czy trawieniem glutenu.
Przygotowanie keto nutelli jest bardzo proste i wymaga zaledwie kilku składników. W przepisie użyłem gotowego masła orzechowego z arachidów. Pamiętaj, aby zwracać uwagę na skład.
Niektóre masła zawierają dodatkowo cukier, sól i tłuszcz palmowy. Oczywiście takiego masła nie stosujemy. Dobry produkt powinien zawierać 99,9% orzechów.
Możesz też przygotować masło samodzielnie. W tym wypadku musisz mieć dobrej jakości blender, w którym będziesz w stanie zmielić orzechy na masło.
Odmiana awokado nie ma znaczenie. Jednak im bardziej dojrzałe awokado, tym lepiej. Nie tylko będzie Ci łatwiej wyjąć miąższ, ale jego smak również będzie bardziej kremowy.
Spis treści
Keto Nutella z Awokado
Składniki
- 400g miąższu awokado
- 20g kakao
- 60g masła orzechowego
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 15g erytrolu
- 60ml napoju migdałowego bez cukru
Sposób przygotowania
- Zblenduj wszystkie składniki, oprócz napoju migdałowego na jednolitą masę.
- Kontynuuj blendowanie stopniowo dolewając napój migdałowy. Powinnaś uzyskać kremową konsystencję.
- Rozłóż krem do czterech słoiczków i włóż do lodówki na 15 minut.
Jeśli szukasz więcej przepisów na keto słodycze, to zachęcam do zapoznania się z przepisami na ketogeniczne lody:
Keto Lody – 5 Sprawdzonych Przepisów
Poniżej znajdziesz tabelę z rozkładem makroskładników na porcję. Z przepisu uzyskasz cztery porcje.
Makroskładnik | ilość na porcję |
---|---|
Tłuszcz | 26g |
Białko | 5,5g |
Węglowodany | 4,5g |
Jednak porcja keto nutelli z awokado to 280 kcal.
Keto Nutella z Awokado
Składniki
- 400 g miąższu awokado
- 20 g kakao
- 60 g masła orzechowego
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 15 g erytrolu
- 60 ml napoju migdałowego bez cukru
Instrukcje
- Zblenduj wszystkie składniki, oprócz napoju migdałowego na jednolitą masę.
- Kontynuuj blendowanie stopniowo dolewając napój migdałowy. Powinnaś uzyskać kremową konsystencję.
- Rozłóż krem do czterech słoiczków i włóż do lodówki na 15 minut