fbpx

Keto Pierogi z Mąki Lnianej

Keto Pierogi z Mąki Lnianej

Zgodnie z obietnicą mam dla Was kolejny keto przepis na świąteczne danie, tym razem keto pierogi z mąki lnianej. Pierogi to chyba jedno z najbardziej rozpoznawalnych polskich dań. Ciężko spotkać kogoś kto nigdy ich nie jadł.

Pamiętam, jak w dzieciństwie przed każdymi świętami razem z mamą przygotowywaliśmy dziesiątki pieczonych pierożków na słodko i słono. Choć było z nimi sporo pracy, to smak zawsze wszystko wynagradzał.

Pierogów, podobnie jak upodobań jest bez liku. Z grzybami, kapustą, mięsem, soczewicą. Pierogi gotowane, pieczone. Każdy znajdzie coś dla siebie. Niestety, problem polega na tym, że w tradycyjne wersji zawierają sporo węglowodanów, co eliminuje je z diety ketogenicznej.

Dlatego dzisiaj mam dla was alternatywę. Muszę przyznać, że przepis jest dość niecodzienny, gdyż najczęściej można spotkać się z pierogami z mąki kokosowej lub migdałowej. Niestety problem z nimi jest taki, że ciasto słabo się lepi.

Przepis na ciasto podpatrzyłem na blogu ModerCaveGirl i na tyle mnie zaciekawił, że postanowiłem spróbować.

Jeśli szukasz więcej keto przepisów na święta, to koniecznie sprawdź pomysł na keto pierniki z mąki migdałowej.

Keto Pierogi z Mąki Lnianej

Składniki – ciasto

  • 1 szklanka zmielonego lnu złotego
  • 1 jajko
  • 50 ml gorącej wody
  • 1,5 łyżki oliwy
  • szczypta soli himalajskiej

Składniki – farsz

  • 500g pieczarek
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Najpierw zajmiemy się przygotowaniem ciasta, z uwagi na to, że i tak musi później odpocząć. W tym czasie przygotujemy farsz.

Wysyp na matę/stolnicę mąką (najlepiej zrób kopczyk). Do środka wlej oliwę i wodę. Następnie dodaj jajko i zacznij wyrabiać. Jeśli uznasz, że ciasto jest zbyt gęste lub rzadkie, to może dodać wody/mąki.

Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i zostaw na około 30 minut. Teraz możemy zająć się farszem.

keto pierogi przepis

Pieczarki pokrój na drobno i podsmaż na rozgrzanej oliwie. W trakcie smażenia dopraw do smaku. Jeśli pieczarki puszczą wodę, to odcedź je.

Po wystygnięciu zblenduj na drobną masę. Jeśli wolisz większe kawałki, to możesz je pokroić na drobno.

Ok, mamy już farsz, więc wracamy do ciasta.

Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek. Następnie wytnij kółka na pierogi – jeśli nie lubisz lepić, to zrób większe, będzie mniej roboty 🙂

Pamiętaj, aby nie przesadzić z ilością farszu, bo możesz mieć problem z domknięciem pierogów. Po ulepieniu wrzuć pierogi na gorącą wodę na około 2 minuty. I gotowe, smacznego.

Keto pierogi – wartości odżywcze

Z reguły w swoich przepisach podaję kaloryczność i wartości odżywcze. W tym wypadku jednak ciężko jest określić jakie makro ma jedna sztuka, bo to zależy ile pierogów ulepisz z podanej ilości składników.

Dlatego najlepiej sprawdzić ilość węglowodanów w mące (w zależności od produktu wartości mogą się różnić) i podzielić przez ilość sztuk.

Czy keto pierogi z mąki lnianej można mrozić?

Teoretycznie tak, ale w praktyce po rozmrożeniu ciasto nie będzie miało już takiej konsystencji jak tuż po ugotowaniu. Dlatego lepiej zjeść je na świeżo. Zawsze możesz przechować je do dwóch dni w lodówce i odgrzać w mikrofali lub podsmażyć na patelni.

keto obiady_tło1

Keto Pierogi z Mąki Lnianej

Prep Time40 mins
Cook Time2 mins
Course: Main Course

Ingredients

Ciasto

  • 1 szklanka zmielonego lnu złotego
  • 1 jajko
  • 50 ml gorącej wody
  • 1,5 łyżki oliwy
  • szczypta soli himalajskiej

Farsz

  • 500 g pieczarek
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Instructions

  • Wysyp na matę/stolnicę mąką (najlepiej zrób kopczyk). Do środka wlej oliwę i wodę. Następnie dodaj jajko i zacznij wyrabiać.
  • Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i zostaw na około 30 minut.
  • Pieczarki pokrój na drobno i podsmaż na rozgrzanej oliwie. W trakcie smażenia dopraw do smaku. Jeśli pieczarki puszczą wodę, to odcedź je.
  • Po wystygnięciu zblenduj na drobną masę. Jeśli wolisz większe kawałki, to możesz je pokroić na drobno.
  • Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek. Następnie wytnij kółka na pierogi.
  • Po ulepieniu wrzuć pierogi na gorącą wodę na około 2 minuty.
Udostępnij


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




keto pierogi z mąki lnianej



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating