Keto Pizza z Pepperoni i Oliwkami

Keto Pizza z Pepperoni i Oliwkami

Keto pizza to najlepszy przykład na to, że dieta ketogeniczna nie musi oznaczać serii wyrzeczeń i pożegnania się raz na zawsze z naszymi ulubionymi smakami.

Nie oszukujmy się, keto pizza nie będzie smakowała dokładnie tak samo jak wersja klasyczna. Jednak możesz mi wierzyć, że dzięki dodatkom pepperoni, oliwek i ziół nie będziesz tęsknić za starymi smakami.

No chyba, że w pizzy cenisz głównie walor smakowy ciasta, ale skoro szukasz keto przepisów, to zakładam, że tak nie jest.

keto pizza

Keto pizza ma zaledwie 2 g węglowodanów w porcji (w dalszej części artykułu znajdziesz tabelę z rozkładem makroskładników). Ponadto, nie ma w niej mąki, dzięki czemu mogą po nie sięgać osoby nie tolerujące glutenu.

keto pizza

Keto Pizza Przepis

Składniki na keto pizzę

Spód

  • 4 jajka
  • 175 g sera mozzarella

Góra

  • 3 łyżki passaty
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 150 g sera – gouda lub cheddar
  • 40 g pepperoni
  • garść oliwek (opcjonalnie)

Keto Pizza – sposób przygotowania

  1. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę 200 stopni.
  2. Wbij jajka do miski. Ser zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do jajek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Rozprowadź masę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Następnie wyjmij spód i pozostaw na kilka minut do wystygnięcia.
  4. Zwiększ temperaturę do 220 stopni.
  5. Rozprowadź passatę na spodzie keto pizzy. Posyp bazylią i oregano.
  6. Pokrój pepperoni na plastry i rozłóż na pizzy.
  7. Zetrzyj ser i posyp keto pizzę.
  8. Włóż do piekarnika na 8 – 10 minut, aż góra się zarumieni, a ser roztopi.

Zobacz też

W tabeli poniżej znajdziesz procentowy rozkład makroskładników w keto pizzy.

MakroskładnikUdział
Białko20%
Tłuszcz78%
Węglowodany2%
keto pizza z pepperoni

Keto Pizza – FAQ

Czy mogę użyć innych składników na spód pizzy?

Tak, oczywiście. Pamiętaj jednak, że jajka i ser nie mogą zostać wyłączone, bo inaczej spód Ci nie wyjdzie. Możesz poeksperymentować z serem, np. zamienić na kozi lub zrobić mieszankę kilku odmian.

Czy mogę użyć innych składników na górę keto pizzy?

Jasne, możliwości jest tyle ile dostępnych składników i preferencji smakowych. Pamiętaj tylko, aby stosować produkty zgodne z założeniami diety ketogenicznej (jeśli jesteś na keto).

Zamiast passaty możesz zrobić lb kupić pesto (sprawdź, czy nie ma w nim cukru). Zamiast pepperoni może dodać boczek lub chorizo. Możliwości jest naprawdę dużo.

Jak długo mogę przechowywać keto pizzę?

Keto pizza przechowywana w lodówce powinna wytrzymać 2 – 3 dni. Jeśli obawiasz się, że nie zdążysz jej zjeść w tym czasie, to zawsze możesz ją zamrozić.

Keto Pizza z Pepperoni i Oliwkami

Prep Time5 mins
Cook Time25 mins
Course: Main Course
Servings: 2 porcje

Ingredients

Spód

  • 4 jajka
  • 175 g sera mozzarella

Góra

  • 3 łyżki passaty
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 150 g sera – gouda lub cheddar
  • 40 g pepperoni
  • garść oliwek (opcjonalnie)

Instructions

  • Włącz piekarnik i ustaw temperaturę 200 stopni
  • Wbij jajka do miski. Ser zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do jajek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Rozprowadź masę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Następnie wyjmij spód i pozostaw na kilka minut do wystygnięcia.
  • Zwiększ temperaturę do 220 stopni.
  • Rozprowadź passatę na spodzie keto pizzy. Posyp bazylią i oregano.
  • Pokrój pepperoni na plastry i rozłóż na pizzy.
  • Zetrzyj ser i posyp keto pizzę.
  • Włóż do piekarnika na 8 – 10 minut, aż góra się zarumieni, a ser roztopi.
Udostępnij


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating