Keto pizza to najlepszy przykład na to, że dieta ketogeniczna nie musi oznaczać serii wyrzeczeń i pożegnania się raz na zawsze z naszymi ulubionymi smakami.
Nie oszukujmy się, keto pizza nie będzie smakowała dokładnie tak samo jak wersja klasyczna. Jednak możesz mi wierzyć, że dzięki dodatkom pepperoni, oliwek i ziół nie będziesz tęsknić za starymi smakami.
No chyba, że w pizzy cenisz głównie walor smakowy ciasta, ale skoro szukasz keto przepisów, to zakładam, że tak nie jest.
Keto pizza ma zaledwie 2 g węglowodanów w porcji (w dalszej części artykułu znajdziesz tabelę z rozkładem makroskładników). Ponadto, nie ma w niej mąki, dzięki czemu mogą po nie sięgać osoby nie tolerujące glutenu.
Keto Pizza Przepis
Składniki na keto pizzę
Spód
- 4 jajka
- 175 g sera mozzarella
Góra
- 3 łyżki passaty
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 150 g sera – gouda lub cheddar
- 40 g pepperoni
- garść oliwek (opcjonalnie)
Keto Pizza – sposób przygotowania
- Włącz piekarnik i ustaw temperaturę 200 stopni.
- Wbij jajka do miski. Ser zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do jajek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Rozprowadź masę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Następnie wyjmij spód i pozostaw na kilka minut do wystygnięcia.
- Zwiększ temperaturę do 220 stopni.
- Rozprowadź passatę na spodzie keto pizzy. Posyp bazylią i oregano.
- Pokrój pepperoni na plastry i rozłóż na pizzy.
- Zetrzyj ser i posyp keto pizzę.
- Włóż do piekarnika na 8 – 10 minut, aż góra się zarumieni, a ser roztopi.
Zobacz też
W tabeli poniżej znajdziesz procentowy rozkład makroskładników w keto pizzy.
Makroskładnik | Udział |
---|---|
Białko | 20% |
Tłuszcz | 78% |
Węglowodany | 2% |
Keto Pizza – FAQ
Czy mogę użyć innych składników na spód pizzy?
Tak, oczywiście. Pamiętaj jednak, że jajka i ser nie mogą zostać wyłączone, bo inaczej spód Ci nie wyjdzie. Możesz poeksperymentować z serem, np. zamienić na kozi lub zrobić mieszankę kilku odmian.
Czy mogę użyć innych składników na górę keto pizzy?
Jasne, możliwości jest tyle ile dostępnych składników i preferencji smakowych. Pamiętaj tylko, aby stosować produkty zgodne z założeniami diety ketogenicznej (jeśli jesteś na keto).
Zamiast passaty możesz zrobić lb kupić pesto (sprawdź, czy nie ma w nim cukru). Zamiast pepperoni może dodać boczek lub chorizo. Możliwości jest naprawdę dużo.
Jak długo mogę przechowywać keto pizzę?
Keto pizza przechowywana w lodówce powinna wytrzymać 2 – 3 dni. Jeśli obawiasz się, że nie zdążysz jej zjeść w tym czasie, to zawsze możesz ją zamrozić.
Keto Pizza z Pepperoni i Oliwkami
Składniki
Spód
- 4 jajka
- 175 g sera mozzarella
Góra
- 3 łyżki passaty
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 150 g sera – gouda lub cheddar
- 40 g pepperoni
- garść oliwek (opcjonalnie)
Instrukcje
- Włącz piekarnik i ustaw temperaturę 200 stopni
- Wbij jajka do miski. Ser zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do jajek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Rozprowadź masę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Następnie wyjmij spód i pozostaw na kilka minut do wystygnięcia.
- Zwiększ temperaturę do 220 stopni.
- Rozprowadź passatę na spodzie keto pizzy. Posyp bazylią i oregano.
- Pokrój pepperoni na plastry i rozłóż na pizzy.
- Zetrzyj ser i posyp keto pizzę.
- Włóż do piekarnika na 8 – 10 minut, aż góra się zarumieni, a ser roztopi.