Przepis na batony proteinowe z białkiem konopnym jest bardzo prosty i szybki. Batony nie wymagają pieczenia, wystarczy włożyć je do lodówki na 2 godziny i gotowe. Przepis ten możesz potraktować jako bazę, którą można modyfikować. Jeśli nie przepadasz za kakao, możesz dodać np. wiórków kokosowych.
Produkty konopne zyskują coraz więcej popularności. Cenione są za swoje wartości odżywcze i zdrowotne. Dotychczas najpopularniejszą formą suplementacji był olejek CBD. Jednak w ostatnim czasie produkty konopne zyskują też popularność w kuchni ze szczególnym uwzględnieniem białka konopnego.
Białko konopne pochodzi z tłoczonych na zimno nasion konopi. Uzyskana masa następnie podlega odtłuszczeniu i zmieleniu do postaci proszku. Jeśli martwisz się stężeniem THC, to niepotrzebnie. Białko konopne produkowane jest z nasion konopi siewnej, która zawiera śladowe ilości THC. Dodatkowo, zgodnie z prawem produkty konopne nie mogą zawierać więcej niż 0,02%THC.
Białko konopne jest kompletnym białkiem roślinnym, które zawiera wszystkie 20 aminokwasów potrzebnych naszemu organizmowi do zachowania zdrowia (w tym wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć). Dodatkowo, jest cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega3, 6 i 9 oraz wielu witamin i minerałów.
Spożywanie białka konopnego wspomaga regenerację mięśni, podnosi odporność organizmu oraz redukuje stany zapalne. Białko konopne jest bardzo dobrze przyswajalne i lekko strawne. W przeciwieństwie do odżywki opartej o serwatkę może być spożywane przez wegan i osoby z nietolerancją laktozy
Tak więc, batony proteinowe z białkiem konopnym mogą być dobrą propozycją zarówno dla osób aktywnych fizycznie, jak i tych, które poszukują najwyższej jakości źródła białka roślinnego.
Spis treści
Jak stosować białko konopne?
Białko konopne teoretycznie można spożywać pod każdą postacią. Jeśli jednak chcesz zachować wszystkie wartości odżywcze, to najlepiej nie poddawać go obróbce cieplnej. Po podgrzaniu białka tracisz to co najcenniejsze, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe oraz szereg witamin, w tym A, D i E. Dlatego najlepiej dodawać białko do jogurtów, napojów, owsianek lub np. batonów proteinowych (pod warunkiem, że przepis nie wymaga pieczenia).
Batony proteinowe z białkiem konopnym
Składniki
- 4 łyżki białka konopnego
- 4 łyżki łuskanych nasion konopi
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania
- Włóż wszystkie składniki do miski i zblenduj na gładką masę. W razie potrzeby możesz dolać odrobinę wody.
- Przełóż masę do naczynia z płaskim dnem i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
- Po zastygnięciu pokrój masę na kilka kawałków. Podawaj w temperaturze pokojowej.
Szukasz więcej prostych i smacznych przepisów? W takim razie koniecznie sprawdź pozostałe keto przepisy.
Batony proteinowe z białkiem konopnym
Składniki
- 4 łyżki białka konopnego
- 4 łyżki łuskanych nasion konopi
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki kakao
Instrukcje
- Włóż wszystkie składniki do miski i zblenduj na gładką masę. W razie potrzeby możesz dolać odrobinę wody.
- Przełóż masę do naczynia z płaskim dnem i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
- Po zastygnięciu pokrój masę na kilka kawałków. Podawaj w temperaturze pokojowej.