fbpx

Wegańskie Kotlety z Soczewicy i Komosy Ryżowej

Wegańskie Kotlety z Soczewicy i Komosy Ryżowej

Wegańskie kotlety z soczewicy i komosy ryżowej są idealną propozycją zarówno jako samodzielny posiłek, jak i „mięsny” wsad do wegańskiego burgera.

Wegańskie kotleciki są bardzo łatwe w przygotowaniu, a do tego za sprawą dodatku ajwaru niezwykle aromatyczne. Jestem przekonany, że znajdą one uznanie także wśród ortodoksyjnych mięsożerców 🙂

Jeśli chcesz skrócić czas przygotowania, to użyj soczewicy z puszki. Podobnie możesz postąpić z ajwarem. Wiem, że najlepszy to taki, który zrobimy sami pod nasze gusta, ale w sklepach jest na tyle duży wybór, ze myślę, że na pewno znajdziesz coś dla siebie.

Wegańskie kotlety z soczewicy i komosy ryżowej są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Komosa ryżowa (quinoa) jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych oraz wielu witamin i składników mineralnych. Ponadto, ma właściwości antyoksydacyjne oraz potencjalne działanie antynowotworowe.

Komosa ryżowa jest jednym z nielicznych białek roślinnych, które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Aminokwasy egzogenne to takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Dlatego komosa powinna być w diecie każdego wegetarianina i weganina.

wegańskie kotlety z soczewicy i komosy ryżowej

Z kolei soczewica jest bogatym źródłem potasu, kwasu foliowego i błonnika. Po soczewicę z powodzeniem mogą sięgać osoby mające problem ze zbyt wysokim poziomem cukry, gdyż ma ona niski indeks glikemiczny.

Wegańskie Kotlety z Soczewicy i Komosy Ryżowej


Składniki

  • 100g komosy ryżowej (waga przed ugotowaniem)
  • puszka soczewicy
  • 4 łyżki ajwaru
  • 2 łyżki siemienia lnianego

Sposób przygotowania

  1. Siemię lniane zmiel na mąkę. Najlepiej w młynku do kawy. Następnie zalej ciepłą wodą i odstaw na około 10 minut.
  2. Komosę ryżową ugotuj w stosunku 2:1 (2 porcje wody na jedną porcję komosy). Nie zalewaj jej wrzącą wodą, tylko zimną i postaw na palnik. Gotuj około 12 – 15 minut.
  3. Soczewicę dokładnie wypłucz i zblenduj na gładką masę.
  4. Do soczewicy dodaj siemię, ajwar i ugotowaną komosę. Dokładnie wymieszaj. Musisz uzyskać jednolitą masę. Gdyby była zbyt sucha możesz dolać trochę wody.
  5. Uformuj małe kotleciki i smaż na odkrytej patelni po około 5 minut z każdej strony. Jeśli nie masz patelni z nieprzywierającą powłoką, to nasmaruj są olejem rzepakowym.

Jeśli szukasz więcej pomysłów na wegańskie obiady, to może zainteresuje Cię przepis na:

kaszotto warzywne z kaszy gryczanej

Wegańskie Kotlety z Soczewicy i Komosy Ryżowej

Prep Time15 mins
Cook Time10 mins
Course: Main Course

Ingredients

  • 100 g komosy ryżowej (waga przed ugotowaniem)
  • 1 puszka soczewicy
  • 4 łyżki łajwaru
  • 2 łyżki siemienia lnianego

Instructions

  • Siemię lniane zmiel na mąkę. Najlepiej w młynku do kawy. Następnie zalej ciepłą wodą i odstaw na około 10 minut.
  • Komosę ryżową ugotuj w stosunku 2:1 (2 porcje wody na jedną porcję komosy). Nie zalewaj jej wrzącą wodą, tylko zimną i postaw na palnik. Gotuj około 12 – 15 minut.
  • Soczewicę dokładnie wypłucz i zblenduj na gładką masę.
  • Do soczewicy dodaj siemię, ajwar i ugotowaną komosę. Dokładnie wymieszaj. Musisz uzyskać jednolitą masę. Gdyby była zbyt sucha możesz dolać trochę wody.
  • Uformuj małe kotleciki i smaż na odkrytej patelni po około 5 minut z każdej strony. Jeśli nie masz patelni z nieprzywierającą powłoką, to nasmaruj są olejem rzepakowym.
Udostępnij


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




wegańskie kotlety z soczewicy i komosy ryżowej



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating