Wegańskie placuszki owsiane z jabłkami i cynamonem

Wegańskie placuszki owsiane z jabłkami i cynamonem to doskonały sposób na śniadanie, jak i propozycja na fit słodycze.
Placuszki owsiane są bardzo proste w przygotowaniu, zdrowe, a do tego przepyszne. Zamiast jajek użyłem siemienia lnianego, dzięki czemu jest to także propozycja dla wegan.
W przepisie nie żadnej dodatkowej substancji słodzącej. Mi zwykle wystarcza słodycz jabłek. Jeśli jednak preferujesz wersję bardziej słodką, to śmiało możesz dodać erytrol/ksylitol, albo podać do placków konfiturę.
Wegańskie placuszki owsiane z jabłkami i cynamonem
Składniki
- 1 szklanka (300ml) płatków owsianych
- 1 duże jabłko
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 250ml wody
- oliwa
Sposób przygotowania
- Siemię lniane zalej ciepłą wodą i zostaw na około 10 minut.
- Obrane jabłka zetrzyj na tarce.
- W misce wymieszaj jabłka z płatkami. Dodaj cynamon, siemię lniane oraz wodę.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Smażenie placuszków owsianych rozpocznij od nagrzania patelni. Jeśli nie masz patelni z nieprzywierającą powłoką, to nasmaruj są odrobiną oliwy.
- Placki na początku smaż prze kilka minut pod przykryciem. Następnie po przekręceniu smaż bez pokrywy.
- Smacznego!



Właściwości zdrowotne placuszków owsianych
Wegańskie placuszki owsiane z jabłkami i cynamonem poza tym, że są smaczne, to w dodatku bardzo zdrowe.
Siemię lniane jest jednym z najbogatszych źródeł roślinnych kwasów omega-3, które wpływają na obniżenie poziomu trójglicerydów.
Płatki owsiane są świetnym źródłem błonnika. Ponadto, zawierają białko, witaminy z grupy B i E. Do tego są bogate w żelazo, magnez, wapń i potas.
Płatki owsiane mają też niski indeks glikemiczny, dlatego mogą z powodzeniem sięgać po nie osoby chore na cukrzycę.



Może zainteresuje Cię również przepis na
Bezglutenowy Chlebek Bananowy Fit
Jeśli chcesz zapisać przepis na wegańskie placuszki z jabłkami i cynamonem kliknij w „Print Recipe”
WEGAŃSKIE PLACUSZKI OWSIANE Z JABŁKAMI I CYNAMONEM
Ingredients
- 1 szklanka (300ml) płatków owsianych
- 1 duże jabłko
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżeczki cynamonu
- oliwa
- 250 ml wody
Instructions
- Siemię lniane zalej ciepłą wodą i zostaw na około 10 minut.
- Obrane jabłka zetrzyj na tarce.
- W misce wymieszaj jabłka z płatkami. Dodaj cynamon, siemię lniane oraz wodę.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Smażenie placuszków owsianych rozpocznij od nagrzania patelni. Jeśli nie masz patelni z nieprzywierającą powłoką, to nasmaruj są odrobiną oliwy.
- Placki na początku smaż prze kilka minut pod przykryciem. Następnie po przekręceniu smaż bez pokrywy.
- Smacznego!