Wegańskie placuszki owsiane z jabłkami i cynamonem

Wegańskie placuszki owsiane z jabłkami i cynamonem

Wegańskie placuszki owsiane z jabłkami i cynamonem to doskonały sposób na śniadanie, jak i propozycja na fit słodycze.

Placuszki owsiane są bardzo proste w przygotowaniu, zdrowe, a do tego przepyszne. Zamiast jajek użyłem siemienia lnianego, dzięki czemu jest to także propozycja dla wegan.

W przepisie nie żadnej dodatkowej substancji słodzącej. Mi zwykle wystarcza słodycz jabłek. Jeśli jednak preferujesz wersję bardziej słodką, to śmiało możesz dodać erytrol/ksylitol, albo podać do placków konfiturę.

Wegańskie placuszki owsiane z jabłkami i cynamonem

Składniki

  • 1 szklanka (300ml) płatków owsianych
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 250ml wody
  • oliwa

Sposób przygotowania

  1. Siemię lniane zalej ciepłą wodą i zostaw na około 10 minut.
  2. Obrane jabłka zetrzyj na tarce.
  3. W misce wymieszaj jabłka z płatkami. Dodaj cynamon, siemię lniane oraz wodę.
  4. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Smażenie placuszków owsianych rozpocznij od nagrzania patelni. Jeśli nie masz patelni z nieprzywierającą powłoką, to nasmaruj są odrobiną oliwy.
  6. Placki na początku smaż prze kilka minut pod przykryciem. Następnie po przekręceniu smaż bez pokrywy.
  7. Smacznego!

Wegańskie placuszki owsiane z jabłkami i cynamonem

Właściwości zdrowotne placuszków owsianych

Wegańskie placuszki owsiane z jabłkami i cynamonem poza tym, że są smaczne, to w dodatku bardzo zdrowe.

Siemię lniane jest jednym z najbogatszych źródeł roślinnych kwasów omega-3, które wpływają na obniżenie poziomu trójglicerydów.

Płatki owsiane są świetnym źródłem błonnika. Ponadto, zawierają białko, witaminy z grupy B i E. Do tego są bogate w żelazo, magnez, wapń i potas.

Płatki owsiane mają też niski indeks glikemiczny, dlatego mogą z powodzeniem sięgać po nie osoby chore na cukrzycę.


wegańskie placuszki owsiane z jabłkami i cynamonem fit

Może zainteresuje Cię również przepis na

Bezglutenowy Chlebek Bananowy Fit

Jeśli chcesz zapisać przepis na wegańskie placuszki z jabłkami i cynamonem kliknij w „Print Recipe”

WEGAŃSKIE PLACUSZKI OWSIANE Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

Prep Time10 minutes
Cook Time6 minutes
Course: Breakfast
Servings: 8 sztuk

Ingredients

  • 1 szklanka (300ml) płatków owsianych
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • oliwa
  • 250 ml wody

Instructions

  • Siemię lniane zalej ciepłą wodą i zostaw na około 10 minut.
  • Obrane jabłka zetrzyj na tarce.
  • W misce wymieszaj jabłka z płatkami. Dodaj cynamon, siemię lniane oraz wodę.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Smażenie placuszków owsianych rozpocznij od nagrzania patelni. Jeśli nie masz patelni z nieprzywierającą powłoką, to nasmaruj są odrobiną oliwy.
  • Placki na początku smaż prze kilka minut pod przykryciem. Następnie po przekręceniu smaż bez pokrywy.
  • Smacznego!
Udostępnij


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating