Keto pierogi bez gumy guar – przepis na keto pierogi z kapustą i grzybami

Dodano

Keto pierogi bez gumy guar - przepis na keto pierogi z kapustą i grzybami

Przepisy

Przygotowanie keto pierogów to doskonała alternatywa dla miłośników tego tradycyjnego polskiego dania, którzy chcą jeść zdrowo i zgodnie z zasadami diety ketogenicznej. W naszej propozycji przedstawiamy przepis na keto pierogi, który pozwoli cieszyć się smakiem pierogów bez obawy o nadmiar węglowodanów.

Składniki na keto pierogi. Jak przygotować keto pierogi bez gumy guar?

Ważne jest, aby ciasto na pierogi było odpowiednio elastyczne. Nasze keto ciasto na pierogi przygotowuje się z użyciem mąki migdałowej oraz mąki kokosowej, które zastępują tradycyjną mąkę pszenną.

Lista polecanych produktów:

– Mąka migdałowa – 100g

– Mąka kokosowa – 50g

– Jajko – 1 sztuka

– Olej kokosowy – 2 łyżki

– Wrzątek – 3/4 szklanki

– Sól i pieprz do smaku

Keto ciasto na pierogi – krok po kroku. Keto przepis na pierogi keto

Na początku wymieszajmy mąkę migdałową, mąkę kokosową i gęsty migdałowy błonnik. Następnie, do suchych składników dodajemy jajko, olej kokosowy oraz wrzątek. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Wyrabianie i rozwałkowywanie ciasta

Po uzyskaniu jednorodnej masy ciasto należy dokładnie wyrabiać przez kilka minut. Gdy masa jest już gotowa, zawiń w folię i odstaw na około 30 minut, aby odpoczęła. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość około 2 mm. Użyj trochę mąki migdałowej, aby zapobiec przyklejaniu się ciasta do powierzchni.

Przygotowanie farszu z kapustą i grzybami. Składniki na farsz

– Kapusta kiszona – 200g

Przeczytaj również:  Przepis na omlet a'la pizza - pomysł na Low Carb keto śniadanie

– Grzyby suszone – 50g

– Cebula – 1 sztuka

– Olej kokosowy – 1 łyżka

– Sól i pieprz do smaku

Postaraj się, aby kapustą i grzybami były dobrze przygotowane. Najpierw moczymy grzyby w wodzie przez 30 minut, aż moczyły się wystarczająco. Następnie, posiekaj i zeszklij cebulę na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodaj kapustę, grzyby oraz dopraw solą i pieprzem do smaku.

Po ugotowaniu farszu należy go odcedzić i odcisnąć nadmiar tłuszczu. Dzięki temu nadzienie będzie bardziej zwarte i łatwiej będzie można lepić pierogi.

Lepienie i gotowanie pierogów

Z gotowego ciasta wycinamy krążki o średnicy około 7 cm. Na środku każdego krążka umieszczamy łyżkę farszu, a następnie sklejamy brzegi ciasta, aby utworzyć klasyczne pierogi.

Gotowe pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3-4 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

Wartości odżywcze i korzyści z keto pierogów

Keto pierogi bez gumy guar są doskonałym wyborem dla osób będących na diecie ketogenicznej. Zawartość węglowodanów netto w każdej porcji jest minimalna, co czyni je idealnymi na lowcarb i niskowęglowodanowych dietach. Dodatkowo, keto pierogi z mięsem lub keto pierogi z kapustą są niezwykle sycące dzięki wysokiej ilości białka i zdrowych tłuszczów.

Dzięki naszemu przepisowi każdy, kto lubi smacznie zjeść, może cieszyć się tradycyjnymi pierogami w nowoczesnym, niskowęglowodanowym wydaniu. Przygotować keto pierogi nie jest trudnym zadaniem, a ich smak z pewnością wynagrodzi wszystkie trudy związane z ich przygotowaniem. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu i odkrycia nowych możliwości kulinarnych w ramach diety LCHF.

POLECAMY