Olej MCT – 7 zalet stosowania tłuszczów MCT w diecie

Olej MCT – 7 zalet stosowania tłuszczów MCT w diecie

Olej MCT jest suplementem diety zyskującym coraz większą popularność na rynku. I choć możemy go coraz częściej spotkać na sklepowych półkach, to wciąż większość osób nie zdaje sobie sprawy czym olej MCT tak naprawdę jest i jakie ma właściwości.

Olej MCT zyskał na popularności głównie dzięki diecie ketogenicznej oraz fanom kawy kuloodpornej.

Tymczasem MCT jest olejem o szczególnej zawartości kwasów tłuszczowych, które są niezbędne organizmowi do codziennego funkcjonowania, szczególnie zaś w okresie spotęgowanej aktywności fizycznej.

Co to jest olej MCT

Możemy wyróżnić dwa rodzaje tłuszczów MCT: naturalne i syntetyczne. Do naturalnych źródeł oleju MCT należą  olej kokosowy, olej z ziaren palmowych i tłuszcz mleczny.

Olej MCT to tłuszcz, który najczęściej jest pozyskiwanym z kokosów. Charakteryzuje go przede wszystkim duża zawartość średnio-łańcuchowych kwasów tłuszczowych, w postaci kwasu kaprylowego (C8), kwasu kapronowego (C6) oraz kaprynowego (C10).

co to jest olej mct

Ta szczególna budowa chemiczna sprawia, że olej MCT ma sporo cennych właściwości, przez warto włączyć go do codziennej diety.

Właściwości oleju MCT wiążą się przede wszystkim z różnicą pomiędzy tłuszczami nasyconymi a nienasyconymi.  O ile tłuszcze nienasycone wykazują bardzo korzystne dla zdrowia działanie (głównie dla serca, przeciwdziałają też zapaleniom i niektórym nowotworom), o tyle tłuszcze nasycone są powszechnie uważane za szkodliwe.

Jest to błędnym przekonaniem, ponieważ dzielą się one na długołańcuchowe i średniołańcuchowe. Pierwsze są odpowiedzialne za zwiększanie poziomu złego cholesterolu i ryzyka chorób kriologicznych.

Drugie, znane również pod nazwą MCT wpływają pozytywnie na organizm przede wszystkim z powodu ich odmiennego sposobu wchłaniana.

Olej MCT a olej kokosowy

olej mct a olej kokosowy

Olej MCT jest olejem pozyskiwany najczęściej z kokosa, bogatego w MCT. Nie jest on jednak tłuszczem kokosowym,  lecz wyodrębnionym z niego składnikiem mającym ogromne znaczenie w odchudzaniu i pracy mięśni.

W oleju MCT występują niemal wyłącznie kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe, odmiennie niż w przypadku oleju kokosowego zawierającego przede wszystkim (choć nie wyłącznie) kwasy tłuszczowe długołańcuchowe.

Wiele osób traktuje olej kokosowy w sposób tożsamy z MCT lub jakby był do niego bardzo zbliżony. Tak jednak nie jest i choć różnice między nimi nie są niewielkie, to są one kluczowe w procesie trawienia i metabolizmie obu tłuszczów.

Olej MCTOlej kokosowy
Krótkołańcuchowe kw. tł. (C4 – C6)<2%1%
Średniołańcuchowe kw. tł. (C8 – 10)>95%16%
Długołańcuchowe kw. tł (C12 – 18)<4%83%
Na podstawie: https://www.damianparol.com/olej-kokosowy/

Jak widać olej MCT, w przeciwieństwie do oleju kokosowego składa się głównie ze średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które są transportowane bezpośrednio żyłą wrotną, a tym samym nie podnoszą LDL.

Innymi słowy traktowanie oleju kokosowego jako substytut oleju MCT jest błędem.

Olej MCT na odchudzanie

olej mct a odchudzanie

 Olej MCT jest suplementem, który potencjalnie może wspierać proces odchudzania. Wynika to z faktu, iż kwasy tłuszczowe, które są w nim zawarte stanowią bardzo dobre źródło energii, przy dodatkowych silnych właściwościach termogennych[1].

Mówiąc prościej, ich przyjmowanie zwiększa wydatkowanie ciepła przez organizm, co bezpośrednio wpływa na redukcję masy ciała, o ile proces jest wspomagany właściwą dietą.

Znaczenie tłuszczy MCT w odchudzaniu jest znaczące także ze względu na łatwość wchłaniania tych tłuszczy do  czego nie są potrzebne specjalne enzymy, a sam proces wchłaniania ma swój początek już w jamie ustnej.

Znaczącym jest także udział oleju MCT w procesie hamowania łaknienia. Czas przebywania jedzenia w przewodzie pokarmowym ulega wydłużeniu, co sprawia, że uczucie sytości trwa dłużej, a składniki odżywcze są pozyskiwane z pożywienia w większych ilościach. Chodzi tutaj o magnez, wapń i witaminę E.

Jak pokazują badania [2] tłuszcze MCT mogą zwiększać uczucie sytości lub uczucie pełności, co prowadzi do zmniejszonego spożycia pokarmu i powoduje utratę wagi.

W badaniu przeprowadzonym na 36 kobietach [3] stwierdzono, że dieta bogata w olej MCT przyczynia się do zmniejszenia spożycia tłuszczu i kalorii.

W kilku innych badaniach na zwierzętach i ludziach wykazano kwas kaprylowy i kaprynowy zawarty w oleju MCT zwiększają zdolność organizmu do spalania tłuszczu i kalorii [4].

Olej MCT chroni przed rozpadem mięśni

olej mct właściwości

 Olej MCT jest także doskonałym suplementem diety dla osób przejawiających aktywność fizyczną. Bez znaczenia jest rodzaj czy intensywność przejawianej aktywności, ponieważ w każdym przypadku średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe są łatwo przyswajalnym przez mięśnie źródłem energii. Wynika to ze sposobu ich wchłaniania i metabolizowania.

Olej MCT nie obciąża przewodu pokarmowego, a przy tym doskonale odżywia mięśnie.

Związki jakie są zawarte w oleju zapobiegają degradacji tkanki mięśniowej, co jest znaczące w każdej diecie. Dzięki temu dochodzi do utraty tkanki tłuszczowej, zamiast utraty mięśni.

Ponadto, tłuszcze MCT zwiększając przyswajalność posiłków stanowią doskonałe uzupełnienie diety u osób, które budują masę mięśniową.

Pokarm jest wówczas poddawany dłuższemu działaniu enzymów trawiennych przez co organizm przyswoi znacznie większą ilość składników pokarmowych

Olej MCT zwiększa wydolność organizmu

jak działa olej mct

Spożywanie oleju MCT jest zalecane w przypadku osób trenującym lub przejawiających wzmożony wysiłek fizyczny, ponieważ szybkie wchłanianie i przemiany tłuszczów MCT oszczędza zapasy glikogenu mięśniowego podczas treningu, czy ogólnego wysiłku.

Badania przeprowadzone na grupie sportowców amatorów wykazały, że włączenie do diety tłuszczów MCT przez 2 tygodnie zwiększyło czas ćwiczeń o wysokiej intensywności [11]

Olej MCT hamuje poczucie głodu

MCT potęguje uwalnianie dwóch ważnych hormonów peptydu YY oraz leptyny. Leptyna powstaje w tkance tłuszczowej, dostaje się do krwioobiegu, a dalej do mózgu, gdzie wysyła sygnał o stanie energetycznym organizmu.

Jeśli sygnał jest mocny oznacza to, że organizm jest najedzony. W przypadku słabego sygnału mózg uruchamia łańcuch reakcji powodujących uczucie głodu i jest sygnałem do jedzenia.

Wydzielanie peptydu YY wywołuje uczucie sytości i zaniku apetytu. Jego wydzielanie jest uwarunkowane rodzajem treści pokarmowej i jest proporcjonalne do jego kaloryczności.

Znacznie większy po spożyciu posiłku wzrost stężenia peptydu YY jest obserwowany w przypadku pokarmów tłuszczowych.

Olej MCT a właściwości antybakteryjne i antywirusowe

Jak wykazano w badaniach [5] średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe pochodzące z mleka matki miały działanie przeciwdrobnoustrojowe w przewodzie pokarmowym noworodków i wpływały na zmniejszenie transmisji patogenu.

Dodatkowo, udowodniono że MCT zmniejsza wzrost niektórych gatunków Malassezia, zakaźnego grzyba powszechnie występującego w szpitalach [6].

Olej MCT reguluje poziom glukozy we krwi

olej mct na cukrzycę

Kolejną korzyścią oleju MCT jest stabilizacja poziomu glukozy we krwi. W badaniu [7] wykazano, że dieta bogata w tłuszcze MCT zwiększa wrażliwość na insulinę u osób dorosłych z cukrzycą typu 2.

Suplementacja tłuszczów MCT pomaga także zmniejszyć czynniki ryzyka cukrzycy typu 2, a także masę ciała, obwód talii i insulinooporność [8]

Olej MCT wspiera funkcjonowanie mózgu

Wykazano, że suplementacja oleju MCT może istotnie wpłynąć na poprawę zdolności uczenia się, zapamiętywania i przetwarzanie informacji u osób chorych na Alzheimera [9].

Dodatkowo, olej MCT może zwiększyć zdolności kognitywne, zwłaszcza u kobiet bez symptomów cukrzycy typu 2 [10].

Ocej MCT dawkowanie

kawa kuloodporna przepis

Prawidłowy sposób dawkowania oleju MCT jest bardzo ważny. Jego nadmierna ilość może potęgować stężenie cholesterolu we krwi, co bezpośrednio wpływa na zwiększenie ryzyka zachorowania na choroby układu krążenia.

Nie ma, co prawda, oficjalnych norm, których powinno się przestrzegać, ale można przyjąć, że dla osób aktywnych fizycznie (co najmniej w stopniu umiarkowanym) bezpieczna dawka nie powinna przekraczać 50 ml na dobę.

Odpowiednie dawkowanie jest tłumaczone suplementacją odmienną niż stosowanie oleju MCT do smażenia, do którego zresztą nie powinno się go stosować.

Uwalnia on bowiem podczas smażenia niebezpieczne dla zdrowia związki. Zalecanym jest spożywanie go na zimno, co gwarantuje pozyskanie z oleju wszystkich wartości odżywczych.

Dodatkowo warto kupować olej MCT u sprawdzonego dystrybutora, ponieważ można mieć wówczas pewność, że olej tłoczono w warunkach spełniających wymagane standardy. To oznacza natomiast, że olej zawiera wszystkie składniki decydujące o jego wyjątkowości.

Podsumowują, do najczęściej wymienianych korzyści wynikających ze stosowania oleju MCT zaliczamy:

  • stabilne źródło energii jakiem są przez wiele godzin,
  • przejawiane właściwości odchudzające,
  • zmniejszanie uczucia głodu,
  • ochronę przed utratą masy mięśniowej,
  • stabilizację poziomu glukozy we krwi,
  •  zmniejszenie objawów zakażenia grzybami Candida oraz bakteriami e. Coli,
  • wspomaganie układu odpornościowego,
  • wzbogacanie walorów smakowych,
  • wspieranie pracy mózgu,
  • korzystny wpływ na naszą urodę.

Olej MCT skutki uboczne

Wśród najczęściej wymienianych skutków ubocznych suplementacji tłuszczów MCT możemy zaliczyć nudności, skurcze żołądka i inne problemy jelitowe [12]

MCT nie jest jednak produktem pozbawionym wad – jest, w opinii wielu osób, niesmaczny, a spożywanie jego nadmiernych ilości powoduje problemy trawienne.

Dlatego ważnym jest początkowe spożywanie małych ilości oleju, stopniowo zwiększając je celem przyzwyczajenia organizmu do jego przyswajania. W miarę upływu czasu organizm będzie radził sobie coraz lepiej z jego trawieniem i dolegliwości trawienne ustaną.

Olej MCT w medycynie

Od dłuższego czasu olej MCT znajduje swoje zastosowane w medycynie, gdzie jest wykorzystywany do leczenia niektórych chorób układu pokarmowego.

Do chorób, w leczeniu których wykorzystuje się suplementację olejem MCT, należą: celiakię, choroby wątroby, biegunki czy zespół krótkiego jelita. Mimo, że olej składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, badania nie wykazały by ich spożywanie upośledzało profil lipidowy we krwi.

Zatem spożywanie oleju MCT nie wiąże się z ryzykiem wystąpienia zmian miażdżycowych, a także nie wpływa na rozwój chorób serca.


Bibliografia

[1] E. Kurowska, Czym są tłuszcze MCT? , https://poznajsienatluszczach.pl/2016/06/06/czym-sa-tluszcze-mct/    

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8654328

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9570335

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11880549

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4882694/

[6] https://www.selfdecode.com/disease/diarrhea/?utm_source=seo&utm_medium=selfhacked&utm_campaign=id00002

[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15329324

[8] http://e-spenjournal.org.marlin-prod.literatumonline.com/article/S1751-4991(07)00043-1/abstract

[9] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8988911

[10] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1568535

[11] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/564943

[12] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26667739

Udostępnij


1 thought on “Olej MCT – 7 zalet stosowania tłuszczów MCT w diecie”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.